Ερώτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα, όπως υποστηρίζει, στην δημόσια παιδιατρική περίθαλψη, απευθύνει το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Όπως υπογραμμίζει εκτός άλλων το ΚΚΕ, «η προσέλευση στα επείγοντα είναι τεράστια, με πολύωρη αναμονή, οι κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτες όπως και οι ΜΕΘ παίδων και νεογνών, ειδικά λόγω του συνδυασμού λοιμώξεων όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο αδενοϊός».
Παράλληλα, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «δεν έχουν στελεχωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, δεν έχουν αναπτυχθεί μονάδες Παίδων και νεογνών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας ενώ η Βόρεια Ελλάδα δε διαθέτει Παιδιατρικό νοσοκομείο».
Ολόκληρη η Ερώτηση του ΚΚΕ
Με την έξαρση των ιώσεων της περιόδου που διανύουμε γίνεται πιο εμφανής η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων, κλινικών και των αντίστοιχων μονάδων της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών περικοπών από όλες τις κυβερνήσεις.
Η προσέλευση στα επείγοντα είναι τεράστια, με πολύωρη αναμονή, οι κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτες όπως και οι ΜΕΘ παίδων και νεογνών, ειδικά λόγω του συνδυασμού λοιμώξεων όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο αδενοϊός. Πολλά παιδιά νοσούν πιο βαριά σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή εμφανίζοντας επιπλοκές. Η λειτουργία των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο η πίεση θα ενταθεί.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μία “κανονικότητα”. Στη Βόρεια Ελλάδα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει ΜΕΘ, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Η γύμνια αυτή πρόσφατα αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο, με την απώλεια της ζωής ενός διασωληνωμένου παιδιού από τα Γρεβενά κατά την διακομιδή του.
Δεν έχουν στελεχωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, δεν έχουν αναπτυχθεί μονάδες Παίδων και νεογνών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας ενώ η Βόρεια Ελλάδα δε διαθέτει Παιδιατρικό νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») ολόκληρα τμήματα έχουν σχεδόν συγχωνευθεί (Αιματολογικό, Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Νευροχειρουργικό) ενώ είναι μεγάλες οι δυσκολίες σε κομβικά τμήματα όπως Ακτινολογικό, Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Μεταμόσχευση Μυελού Οστών, Πυρηνική Ιατρική, Αιμοδυναμικό, Καρδιοχειρουργικό.
Ένα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκεται το τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας (κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών). Στο νοσηλευτικό προσωπικό του «ΓΠΝΑ Η Αγία Σοφία» υπάρχουν κενές 280 οργανικές θέσεις. Στο τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο (Παίδων Πεντέλης) η απαξίωση συνεχίζεται μετά και τις περσινές αποφάσεις για κλείσιμο του και την μετατροπή του σε αποκλειστικά εμβολιαστικό κέντρο, την κατάργηση κλινών και μετατροπή τους μέσω ΜΚΟ σε δομή φιλοξενίας ταλαιπωρημένων παιδιών με εισαγγελική εντολή.
Στη μεγάλη υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας οφείλεται η αντικειμενική αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περίθαλψης των παιδιών εξαναγκάζοντας τις οικογένειες να χρυσοπληρώνουν τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα. Αυτές οι ελλείψεις λόγω του παγώματος των προσλήψεων αξιοποιούνται για να προωθηθεί ως αναγκαία “λύση” η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, τα ιδιωτικά ιατρεία και το αντίστοιχο “άνοιγμα” στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδηγεί πολλούς γονείς να στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την «ενσωμάτωση» τους σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός Υγείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας για την εξασφάλιση έγκαιρης, ασφαλούς, δημόσιας, δωρεάν και πλήρους παιδιατρικής περίθαλψης όλων των παιδιών της χώρας.