Νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδοτεί η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν θα έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «συντονισμένο σχέδιο φθοράς». «Με ψέματα, με υποκριτικές κραυγές, με αλαλαγμούς, με σκανδαλολογία και τοξικότητα δεν υποστηρίζονται τα συμφέροντα της πατρίδας, εξυπηρετούνται μόνο κομματικά συμφέροντα» ανέφερε. Τελευταίο εγχείρημα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι «η εκ νέου υπονόμευση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης». «Τη Δικαιοσύνη κάποιοι τη θέλουν α λα καρτ. Την επαινούν και τη στηρίζουν όταν οι αποφάσεις και οι ενέργειές της εξυπηρετούν τις προσωπικές τους επιδιώξεις, την κατηγορούν και τη μάχονται όταν είναι σε αντίθεση κατεύθυνση» παρατήρησε.
Υπογράμμισε παράλληλα πως «η κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις και τον ρόλο ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε των ανεξάρτητων αρχών». «Η κυβέρνηση δεν πολιτικοποιεί και δεν κομματικοποιεί τον ρόλο τους. Άλλοι είναι εκείνοι πολιτικοποιούν τη λειτουργία τους προσεγγίζοντας πολύ τελευταία τις ανεξάρτητες αρχές» ανέφερε για να προσθέσει: «είναι οι ίδιοι που πολλές φορές στο παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τις ανεξάρτητες αρχές ‘μπούρδες’ και ισχυρίζονταν ότι πρέπει να επιστρέψουν σε πολιτικό έλεγχο».
Κοινή δήλωση 16 καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου: «Σοβαρά ατοπήματα» στη γνωμοδότηση
Νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης ήρθε να ρίξει και η δήλωση 16 καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου (μεταξύ αυτών οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Ευάγγελος Βενιζέλος) οι οποίοι εξέφρασαν τη «ζωηρή τους ανησυχία» για τη γνωμοδότηση η οποία – σύμφωνα με τους ίδιους – «υποπίπτει σε μια σειρά σοβαρών ατοπημάτων».
Οι ακαδημαϊκοί που υπογράφουν τη δήλωση τόνισαν ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συγχέει το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων με την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ. Όπως εξήγησαν, η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα. Η Αρχή, όπως ανέφεραν, είναι αρμόδια κατά το Σύνταγμα να διασφαλίζει το απόρρητο, και έχει όχι μόνο τη δυνατότητα, αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Οι ίδιοι επεσήμαναν επιπλέον ότι είναι άλλο η ενημέρωση του θιγομένου, ύστερα από αίτησή του, και άλλο ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αποβλέπει στην τήρηση της αντικειμενικής νομιμότητας. Πρόσθεσαν ακόμη ότι η αντίθετη άποψη του κ. Ντογιάκου, ότι δηλαδή ο εκάστοτε νομοθέτης μπορεί να καθορίζει κατά το δοκούν την έκταση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, «δεν έχει το παραμικρό έρεισμα».
Ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση των 16 Συνταγματολόγων ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με την επιστημονική κοινότητα» και «παρακολουθεί το διάλογο που γίνεται». «Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να κάνουν απροϋπόθετα την δουλειά τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι και να μην τοποθετούμαστε -αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα- απέναντι στη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές ανάλογα με το αν οι αποφάσεις και οι κινήσεις τους είναι σύμφωνες με τις απόψεις και τις επιδιώξεις μας. Απροϋπόθετα πρέπει να σεβόμαστε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού Κράτους» πρόσθεσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα κρύψει ο πρωθυπουργός τις ευθύνες του πίσω από μία αντισυνταγματική γνωμοδότηση;
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Κουμουνδούρου σχολίασε πως «εδώ και δύο ημέρες το σύνολο των νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων της χώρας έχουν αποδομήσει λέξη προς λέξη την πρωτοφανή γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου και το επιχειρούμενο μπλόκο στο έργο διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κατά το Σύνταγμα μοναδική αρμόδια ΑΔΑΕ».
«Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την ‘εθνική ασφάλεια’ ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του;» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως «κόλαφο στην επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει να ρίχνει σκοτάδι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τη δήλωση των 16 Συνταγματολόγων. Στο πλαίσιο τοποθέτησής του στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η ευθύνη «για την προσπάθεια να κουκουλωθεί το θέμα πρέπει να αποδοθεί πρωθυπουργό».
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Ηχηρό καμπανάκι η παρέμβαση των 16 Συνταγματολόγων
«Η παρέμβαση των δεκαέξι συνταγματολόγων αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα» σχολίασε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Όπως σημείωσε το κόμματα, «πρόκειται για μια έκκληση που παραθέτει αυστηρά και αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα, υπερβαίνει την κομματική συζήτηση και αποτελεί σαφέστατη μομφή προς όσους επιχειρούν να αποψιλώσουν τις ανεξάρτητες αρχές από τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες υπηρετώντας ένα σχέδιο κατάληψης όλων των ‘αρμών της εξουσίας’».
«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχοντας συνείδηση των ευθυνών, που απορρέουν από το γεγονός ότι αποτελεί συνεχιστή και θεματοφύλακα των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού και του τόπου, δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων του κράτους δικαίου. Ας μείνει επιτέλους κάτι όρθιο από την επέλαση του επιτελικού κράτους και της συμμαχίας των προθύμων, που με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού λειτουργούν πλέον προδήλως αντισυνταγματικά» προστίθετο στο ανακοίνωση του κόμματος.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου θέλει να καλύψει την απαγόρευση του ελέγχου. Όπως σημείωσε ο ίδιος, με τη γνωμοδότηση δεν δεσμεύεται κανείς, και οι ανεξάρτητες Αρχές έχουν τη δυνατότητα, κατά την απόλυτα ορθή νομική κρίση τους, να αποφασίσουν αυτά που είναι να αποφασίσουν, όπως ο νόμος τα ορίζει, το Σύνταγμα τα καθορίζει και οι ίδιοι ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τον νόμο. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα δημοσιεύματα που τον έφεραν παρακολουθούμενο, τόνισε ότι απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ. «Επειδή η δική μου περίπτωση, αφορά περιόδους προγενέστερες της ψήφισης του νόμου το 2022 [..] ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Ας μη μου το πουν (το αποτέλεσμα), αλλά να έχει γίνει έλεγχος και μετά από 3 χρόνια να το μάθω, αφού ο νόμος σας έτσι πια ορίζει», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Με τη σειρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, επεσήμανε ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου ήταν και θεσμικά άστοχη και νομικά εσφαλμένη, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας. Όπως υπογράμμισε, «μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού». Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, προστίθεται άλλος ένα κρίκος στην αλυσίδα πρωτοβουλιών, γεγονότων, κινήσεων και πρακτικών που καταλήγουν να συντηρούν τη αδιαφάνεια και το σκοτάδι, για τη συνειδητή συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από τη μεριά της κυβέρνησης. «Αυτή η προβληματική αντίληψη σας εκθέτει ανεπανόρθωτα, πλήττει τη θεσμικότητα του ρόλου του πρωθυπουργού και δημιουργεί προβλήματα στο πολιτικό κλίμα και στην πορεία προς τις εκλογές», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-MΠΕ