Skip to main content

Μισέλ Κλεζ: Η τύφλωση της πολιτικής για τη διαφθορά γεννά αίσθημα ατιμωρησίας

Σε συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα  L'Echo, ο 66χρονος Κλεζ προειδοποιεί ότι «η τύφλωση της πολιτικής μπροστά στη διαφθορά, γεννά ένα αίσθημα ατιμωρησίας» για τις  εγκληματικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει ο πιο διάσημος δικαστής στην Ευρώπη. Ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλεζ είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας της έρευνας του Qatargate που κάνει τα κτίρια των Βρυξελλών να τρέμουν.

Σε συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα  L’Echo, ο 66χρονος Κλεζ προειδοποιεί ότι «η τύφλωση της πολιτικής μπροστά στη διαφθορά, γεννά ένα αίσθημα ατιμωρησίας» για τις  εγκληματικές οργανώσεις.
Ακριβώς, για να περιγράψει αυτή την «ανικανότητα των πολιτικών αρχηγών» στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Βέλγος δικαστής αφηγείται τι συνέβη όταν βρέθηκε πρόσφατα σε τηλεοπτικό πρόγραμμα με συνομιλητές δύο πολιτικούς ,για να μιλήσει για το οικονομικό έγκλημα: περιγράφοντας την κατάσταση ως «σοβαρή» και οι δύο πολιτικοί -λέει ο Κλεζ-είπαν επίσης ότι κάτι θα έπρεπε να είχε να γίνει γι’ αυτό. «Το ίδιο το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν τη φράση «κάτι έπρεπε να γίνει – σχολιάζει ο Βέλγος δικαστής ,στην πράξη τους κάνει συνυπεύθυνους !Εδώ πρέπει να μιλάμε στον ενεστώτα: Κάτι πρέπει να γίνει!».

Όμως ο δικαστής δεν έχει μεγάλη πίστη στην πολιτική: «Είναι δυνατόν να αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής τάξης; Είμαι πολύ απαισιόδοξος», λέει.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι το οικονομικό έγκλημα είναι ο χειρότερος άδικος αντίπαλος που μπορεί να φανταστεί κανείς σε σχέση με νομικές οργανώσεις. Έχει κανείς την εντύπωση ότι με τη λήψη μέτρων κατά του οργανωμένου εγκλήματος θα ενοχλήσει τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», απαντά ο δικαστής. «Από τη μια πλευρά υπάρχει ένας έντιμος έμπορος που δεν ξέρει πώς να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. από την άλλη γνωρίζουμε από τηλεφωνικές υποκλοπές ότι υπάρχουν εγκληματίες που όταν διστάζουν να αγοράσουν μια Ferrari ή μια Porsche, καταλήγουν να αγοράζουν και τα δύο», υπογραμμίζει ο Κλεζ.

Πρώην δικηγόρος και συγγραφέας μυθιστορημάτων, ο 66χρονος Βέλγος δικαστής, εστιάζει την προσοχή στους αριθμούς: «Υπολογίζεται ότι η διαφθορά αντιπροσωπεύει το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ξέπλυμα χρήματος το ίδιο. Υπάρχει τεράστιος αριθμός υποθέσεων διαφθοράς: τα τελευταία χρόνια δεν σταμάτησαν ποτέ να αυξάνονται, ακόμα κι αν δεν είναι όλες γνωστές στο κοινό. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν την αύξηση του φαινομένου», λέει ο Μισέλ Κλεζ. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», προσθέτει.

Για αυτό, κατά την άποψή του, είναι απαραίτητο να συσταθεί μια ξεχωριστή και εντελώς ανεξάρτητη «Εθνική Εισαγγελία Οικονομικών Εγκλημάτων», γιατί σε μεγάλες πολιτικές υποθέσεις υπάρχουν πολιτικά διακυβεύματα. Είναι αδιαμφισβήτητο. Στη δημόσια διαφθορά – προσθέτει – αυτά τα πολιτικά διακυβεύματα είναι τεράστια. Ξεκινώντας από αυτό, όταν υπάρχει μια απολύτως ανεξάρτητη εθνική εισαγγελία, υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν «επιπτώσεις» για τους διάφορους φακέλους.

Ο χρόνος χειρότερος εχθρός της δικαιοσύνης

«Ο χειρότερος εχθρός της δικαιοσύνης είναι ο χρόνος», διευκρινίζει ο Βέλγος δικαστής. «Τα παζάρια είναι χρήσιμα με την προϋπόθεση ότι είναι ο εισαγγελέας που διαπραγματεύεται, στρέφοντας το όπλο στους κροτάφους των υπό έρευνα προσώπων. Η αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων – σχολιάζει – θα επέτρεπε να αδειάσουν οι δικαστικές αίθουσες και να μπορέσουν να φτάσουν οι υποθέσεις γρήγορα μέχρι το τέλος».

Ο ανακριτής του κυκλώματος δωροδοκίας από το  Μαρόκο και το Κατάρ για τη χειραγώγηση της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της καταπολέμησης της διαφθοράς και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής: «Μια οικονομική απορρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη, ακριβώς όπως μια κλιματική κρίση», λέει ο Κλεζ. «Ακόμα κι αν η εικόνα είναι σοβαρή, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα», προσθέτει ο δικαστής. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην αδικία στην οποία ζούμε. Λαμβάνοντας υπόψη – συνεχίζει ο Κλεζ – ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να σωθούν ορισμένες περιοχές του πλανήτη, υπάρχει ακόμη τρόπος να σωθούν κάποιες γενιές. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για την απορρύθμιση της οικονομίας».

Ο Βέλγος δικαστής αναφέρεται τέλος και το μέλλον του. «Μου αρέσει να κάνω τη δουλειά μου και αρχίζουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα», λέει ο Κλεζ.

-Μήπως έχει μέλλον στην πολιτική; Η απάντηση του δικαστή, μετά από μεγάλη παύση, είναι: «Θα γράφω μυθιστορήματα»

naftemporiki.gr