Στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθύνεται η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τις δηλώσεις του περί απειλής πολέμου και επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας νωρίτερα είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα να σταματήσει τις ψευτομαγκιές γιατί το τέλος θα είναι πολύ κακό».
Με την σχετική ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την θλίψη του για την κλιμάκωση της έντασης μετά από τις παραπάνω δηλώσεις και ζητά την συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναλυτικά, αναφέρει:
«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.
Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που αναφέρουν πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Όπως είπε η χώρα του δε θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι και προειδοποίησε την Ελλάδα να μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί «το τέλος θα είναι πολύ κακό».
ΥΕΘΑ: Να προβληματιστεί το ΝΑΤΟ από τον τουρκικό αναθεωρητισμό
«Η δήλωση περί «casus belli» που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».