Την αμέριστη στήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου, στον οποίο μόλις έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σε Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης στο Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Οι δήμαρχοι της Αθήνας, της Φλωρεντίας και του Ανόβερου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, -με φυσική παρουσία- αλλά και οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Ουτρέχτης της Λινζ και του Αμβούργου, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ομόλογό τους της Κωνσταντινούπολης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπακογιάννης έστειλε το μήνυμα ότι «η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ». «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ως Δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, ως δημοκράτες κι ως εκπρόσωποι της κοινής συνισταμένης των πολιτών μας. Δεν ήρθαμε για να σκορπίσουμε εύκολα και μεγάλα λόγια στον αέρα, αλλά για να εκφράσουμε έμπρακτα και με ομοψυχία, τη συμπαράστασή μας στον φίλο Εκρέμ Ιμάμογλου» ανέφερε.
«Τι ξημερώνει για τους πολίτες της Τουρκίας;»
Όπως είπε, σχολιάζοντας την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, «η υπόθεση αυτή μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω… Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί απλώς προσωρινή πηγή θλίψης και αγανάκτησης, αλλά μία “ολισθηρή πλαγιά” με σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Για να το πω απλά, αν σήμερα ο εκλεγμένος δυο φορές Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, λογοκρίνεται, δηλαδή καταπατάται η ελευθερία του λόγου του, τότε τι ξημερώνει αύριο για τη δημοκρατία στην Τουρκία; Τι ξημερώνει για τους πολίτες της;» διερωτήθηκε.
Ο κ Μπακογιάννης τόνισε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί «έναν Δήμαρχο που υπηρετεί άξια τη δημοκρατία στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, και στηρίζει στην πράξη τη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», προσθέτοντας με έμφαση ότι για να διασφαλιστούν αυτές οι αξίες θα πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Όπως πρόσθεσε, η δημοκρατία που διεκδικεί ο ομόλογός του στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι πολυτέλεια ή ανιστόρητη “επιμονή” κάποιας Δύσης. Είναι ανάγκη για ανάπτυξη, προϋπόθεση για καλύτερη ζωή».
«Θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας, άρα και της Τουρκίας»
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε τη σημασία της επικράτησης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα. «Η Τουρκία είναι γείτονας μας και θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας. Άρα και το καλό της Τουρκίας. Βλέπετε, μπορεί τα σύμβολα των κρατών να είναι οι σημαίες τους, όμως οι σημαίες των πόλεων είναι η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δημοτικών αρχών, μόνο κοινά σημεία: Οι αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας» επεσήμανε.
Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αμερόληπτη κρίση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία της έφεσης, αλλά και την πίστη του στο πολιτικό σθένος του Ιμάμογλου, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και ότι το κράτος δικαίου θα κερδίσει κι αυτή τη μάχη.
Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε πως «η προσχηματική πολιτική εξουδετέρωση του Εκρέμ δεν λειτουργεί προς όφελος κανενός και καμιάς κατοίκου της Κωνσταντινούπολης». «Γι’ αυτό η στάση μας είναι ξεκάθαρη και η υποστήριξή μας σταθερή. Είμαστε σύμμαχοι της δικαστικής αμεροληψίας. Είμαστε υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου. Στεκόμαστε στο πλευρό του Εκρέμ με τον λαό της Κωνσταντινούπολης, για τη Δημοκρατία. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας», κατέληξε.
Ιμάμογλου: Μια κοινωνία που χάνει το αίσθημα της δικαιοσύνης χάνει την ευκαιρία να είναι πολιτισμένη
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, τόνισε στην ομιλία του πως «οι πόλεις και οι δημοκρατίες αναπτύχθηκαν ιστορικά μαζί. Επομένως, οτιδήποτε υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων απειλεί τόσο τις πόλεις όσο και τη δημοκρατία. Για παράδειγμα, ο εκφυλισμός της δικαιοσύνης με ψέματα και η χρήση των δικαστών ως όπλο κατά της αντιπολίτευσης».
Όπως σημείωσε, «μια κοινωνία που χάνει το αίσθημα της δικαιοσύνης χάνει την ευκαιρία να είναι πολιτισμένη. Το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη, που αγωνίζεται για δικαιοσύνη, εκτίθεται σε μια ξεκάθαρη αδικία που δεν ταιριάζει στη συνείδηση του κόσμου, είναι στην πραγματικότητα απόδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Η φαινομενικά νόμιμη απόπειρα πραξικοπήματος στο πρόσωπό μου αλλά στην πραγματικότητα ενάντια στη θέληση των πολιτών της Κωνσταντινούπολης, ένωσε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν χάσει το αίσθημα της δικαιοσύνης τους σε μια πολύ ευρεία και ισχυρή πλατφόρμα. Αυτή η πλατφόρμα στηρίζεται σε μια καθολική κατανόηση που δεν ενδιαφέρεται για το ποιος διαπράττει μια παράνομη πράξη εναντίον ποιου, αλλά εστιάζει μόνο στο εάν αυτό που γίνεται είναι δίκαιο και δημοκρατικό».
«Ηγέτες που προσποιούνται ότι δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα αγνοούν τη δημοκρατία»
Ο κ. Ιμάμογλου έκανε ευρύτερη αναφορά στους αυταρχικούς ηγέτες που, όπως είπε, προσποιούνται ότι δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα. «Ο κόσμος γνωρίζει πλέον καλά πώς πολιτικοί που ανελίχθηκαν στην ηγεσία μιας χώρας αφότου υπηρέτησαν ως Δήμαρχοι, μπορούν να απομακρυνθούν από την κουλτούρα της δημοκρατίας και της συμφιλίωσης. Φυσικά και η Τουρκία έχει εμπειρία σε αυτό. Σε διάφορες χώρες του κόσμου, βλέπουμε ηγέτες που προσποιούνται ότι δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα να αγνοούν αξίες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη» σημείωσε με νόημα.
Ευχαρίστησε τέλος εκ μέρους -όπως είπε- των 16 εκατ. πολιτών της Κωνσταντινούπολης, «όλους τους αξιότιμους Δημάρχους και τον Γενικό Γραμματέα των Eurocities που στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Κωνσταντινούπολης».