Σε ένα ευρύτερο ακροατήριο θέλουν να «μιλήσουν» η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την αύξηση των ποσοστών τους στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούνται πολιτικά «ανοίγματα» και αναζητούνται και από τους δυο βασικούς πολιτικούς μονομάχους πρόσωπα που θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση. Να σημειωθεί εδώ πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί την χαλαρή ψήφο και επομένως τα κομματικά επιτελεία επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.
Στην τελευταία στροφή πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου από τη Νέα Δημοκρατία ρίχνουν γέφυρες σε ένα κεντρώο ακροατήριο, που πολιορκούν με βασικό επιχείρημα την ανάγκη σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων. Το βάρος πέφτει στην προσέγγιση κεντρώων που το 2019 είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα και κυρίως αξιοποιείται το «χαρτί» της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο- αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Μάλιστα με αφορμή κριτική που έχει ασκηθεί μίλησε για «επιπόλαιες προσεγγίσεις» που φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και «αριστερών του χαβιαριού» αλλά και των «φιλελεύθερων πολυτελείας»
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και εκτιμούν πως μπορεί να έχει αίσια έκβαση η γαλάζια μάχη που δίνεται για το χώρο του κέντρου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse o Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης ή θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τη μεσαία τάξη, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και εστιάζουν σε μια δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εστιάζει στην ανάγκη για «πολιτική αλλαγή» και επικεντρώνεται στην ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης», κοιτώντας προς ένα κεντροαριστερό ακροατήριο. Παράλληλα κάνει ευρύτερα πολιτικά ανοίγματα και δεν είναι τυχαίο πως στρέφει το βλέμμα ακόμα και σε νομούς που αποτελούν παραδοσιακά γαλάζια κάστρα (και πυκνώνει τις περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα).
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφατα απευθύνθηκε ακόμα και σε ένα κοινό που παραδοσιακά ψηφίζει Νέα Δημοκρατία. «Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα είναι μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσμου, που παραδοσιακά βρίσκεται στη ΝΔ» σημείωσε. Προσέθεσε πως «θα απευθυνθούμε και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια και αξίες. Και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες».
Επιχείρηση διεύρυνση
Πρόσωπα που είναι εκτός του στενού κομματικού πυρήνα αναζητούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Ήδη γίνονται συζητήσεις, καθώς η χώρα οδηγείται την Άνοιξη -εκτός απροόπτου- σε εκλογές και επομένως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια και πρόσωπα με κεντρώο προφίλ και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά ονόματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει σε συνέντευξη πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο. Η ανακοίνωση των προσώπων που θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια γίνεται σταδιακά και πρόσφατα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι υποψήφιος στην Α Αθηνών.
Την ίδια στιγμή πρόσωπα με κοινωνικό αποτύπωμα θα υπάρχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ η κατάρτιση των οποίων έχει ολοκληρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά τις γιορτές. Στόχος είναι η αμφίπλευρη διερεύνηση και αυτό το στίγμα θα στείλουν και μια σειρά υποψηφιοτήτων.
Ήδη έχει ανακοινωθεί η ένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Φωτεινής Μπακαδήμα (είχαν ανεξαρτητοποιηθεί τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα από ΜέΡΑ25). Παράλληλα συζητήσεις γίνονται για την ένταξη στα ψηφοδέλτια νέων προσώπων με «βαριά» βιογραφικά, όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο Όθωνας Ηλιόπουλος και ο Νίκος Φαραντούρης (που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού).