Skip to main content

Qatargate: Αργά το απόγευμα η απόφαση για την τύχη της Εύας Καϊλή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Μέσα στις επόμενες ώρες η απόφαση για το αν θα παραμείνει ή όχι στη φυλακή. Δεσμεύτηκε το ακίνητό της στην Πάρο.

Αργά το απόγευμα αναμένεται η απόφαση των δικαστικών αρχών για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, όπως δήλωσε ο ένας από τους δύο δικηγόρους της, Αντρέ Ριζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της στο προδικαστικό συμβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ (Qatargate).

«Θα έχουμε μια απόφαση στο τέλος της ημέρα και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε όσα καταθέσαμε ενώπιον της προέδρου του δικαστικού συμβουλίου, η οποία είναι η μόνη που θα λάβει την απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και διήρκησε περίπου μία ώρα.

REUTERS/Johanna Geron

Από την πλευρά του ο άλλος δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι η κ. Καϊλή είναι αθώα, προσθέτοντας ότι η ίδια συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία. «Η διαδικασία είναι απόρρητη, δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία, τα είπαμε όλα μας τα επιχειρήματα. Η κ. Καϊλή δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ, είναι αθώα», είπε.

Οι βελγικές αρχές θα αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν την κράτησή της ή εάν θα την αφήσουν ελεύθερη, και με ποιους όρους.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή δήλωσαν ότι η ίδια συνεργάζεται και μπορεί να συνεργαστεί με τις αρχές. Ουσιαστικά προσπαθούν να αποδείξουν ότι η κ. Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής και ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσει την διεξαγωγή της έρευνας καταστρέφοντας αποδεικτικά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να κριθεί προφυλακιστέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν την αποφυλάκισή της με «βραχιολάκι», ωστόσο, δεν θέλησαν να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις.

https://twitter.com/alexcadier/status/1605873980782612484

«Ο Παντζέρι έκρυβε χρήματα στο σπίτι μου γιατί είχα ασυλία»

Όπως γράφουν ιταλικές ιστοσελίδες, η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε στους Βέλγους ανακριτές πως δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι σε συνεργασία με τον πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι, ακόμη κι αν αυτός «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο».

«Τα χρήματα δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο. Ήταν για τον Παντζέρι. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής έφερνε μετρητά στο σπίτι μας», φέρεται να δήλωσε η Εύα Καϊλή, αναφερόμενη στα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή της, όπως αποκαλύπτει η Il Fatto Quotadino. «Το είχε ήδη κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν», υποστήριξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

«Πριν από τον Covid ο Παντζέρι είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει. Εμπιστευόταν τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του». Ο λόγος; «Νομίζω ότι το έκανε γιατί ήξερε ότι εγώ έχω ασυλία», φέρεται να είπε η Καϊλή στους ανακριτές.

Πρόσθεσε πάντως ότι ίσως ο σύντροφός  «κράτησε κάτι για αυτόν» και «ίσως και για το σημερινό αφεντικό του, τον  ευρωβουλευτή Αντόνιο Κοτζολίνο». Σύμφωνα με την Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι «δεν μπορούσε να πει όχι, για ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως έπρεπε να είχα πει εγώ κάτι, γιατί είμαι μεγαλύτερη».

Δεσμεύτηκε το ακίνητό της στην Πάρο

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στη δέσμευση του ακινήτου της Εύας Καϊλή στην Πάρο προχώρησε η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων, που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και ο κοινός λογαριασμός που είχαν η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά τού εν λόγω ακινήτου.

Πάντως, ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, διευκρινίζει ότι η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε καθόλα νόμιμη και πως τα χρήματα δικαιολογούνται από τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.

Στο πόρισμα που συνοδεύει τη δέσμευση του οικοπέδου, το οποίο ο επικεφαλής της αρχής διαβίβασε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Χρ. Μπαρδάκη, αναφέρεται ότι προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες ότι η αγορά του ακινήτου  προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για τον λόγο αυτόν ζητείται η διερεύνηση του εν λόγου αδικήματος.

naftemporiki.gr