Ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών απολογήθηκε η Εύα Καϊλή, για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ (Qatargate).
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και διήρκησε περίπου μία. Νωρίτερα στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου μπήκαν οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Lawyers Risopoulos and Dimitrakopoulos arrive for #Kali audition pic.twitter.com/IvkirNQqdW
— Eirini Zarkadoula (@ezarkadoula) December 22, 2022
Οι βελγικές αρχές αποφασίζουν αυτή την ώρα εάν θα παρατείνουν την κράτησή της ή εάν θα την αφήσουν ελεύθερη, και με ποιους όρους. Θα μπορούσαν να παρατείνουν την προφυλάκισή της στην περίπτωση που κρίνουν ότι είναι ύποπτη φυγής, ή ότι υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσει την διεξαγωγή της έρευνας καταστρέφοντας αποδεικτικά στοιχεία.
Το στοιχείο-κλειδί, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Όπως αποκαλύπτει η Il Fatto Quotadino, αναφερόμενη στα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή της, η κ. Καϊλή φέρεται να ισχυρίστηκε στους Βέλγους ανακριτές πως «τα χρήματα δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο. Ήταν για τον Παντζέρι. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής έφερνε μετρητά στο σπίτι μας». Ο λόγος; «Νομίζω ότι το έκανε γιατί ήξερε ότι εγώ έχω ασυλία», φέρεται να υποστήριξε.
Δεσμεύτηκε το ακίνητό της στην Πάρο
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στη δέσμευση του ακινήτου της Εύας Καϊλή στην Πάρο προχώρησε η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Συμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και ο κοινός λογαριασμός που είχαν η Ευα Καϊλή και ο σύζυγός της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.
Πάντως, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος διευκρινίζει οτι η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε καθόλου νόμιμη και πως τα χρήματα δικαιολογούνται απο τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.
Στο πόρισμα που συνοδεύει τη δέσμευση του οικοπέδου το οποίο ο επικεφαλής της αρχής διαβιβασε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Χρ. Μπαρδάκη, αναφέρεται ότι προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες πως η αγορά του ακινήτου προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το λόγο αυτο, ζητείται η διερεύνηση του εν λόγου αδικημάτος.
«Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της»
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο οποίος τη συνάντησε στις φυλακές του Χάρεν η κ. Καϊλή αισθάνεται «προδομένη από τον σύντροφο της» (ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί για την υπόθεση).
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.
Ο κ. Δημητρακόπουλος επανέλαβε ότι η κ. Καϊλή δηλώνει αθώα και μετέφερε την εικόνα μιας γυναίκας που βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Έκανε λόγο για «βαριά ψυχολογία» και «προβληματισμό για την δυσκολία της υπόθεσής της».
«Τον εμπιστεύθηκε και την διέψευσε» είπε, προσθέτοντας: «Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», πρόσθεσε.
Οι αποκαλύψεις Τζιόρτζι
Πάντως, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι προσπαθεί να πείσει τις βελγικές αρχές ότι η Καϊλή ήταν εκτός «κάδρου» στο σκάνδαλο.
Επίσης, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano, ο Τζιόρτζι φέρεται να έχει περιγράψει τα άτομα που συμμετείχαν στη διαδρομή του χρήματος, αναφέροντας ότι περνούσαν από τρία πρόσωπα.
Ο «Αλγερινός»
Ο Τζιόρτζι φαίνεται να έχει κατονομάσει αρχικά ένα άτομο με το οποίο γίνονταν οι επαφές και οι συνεννοήσεις για τα χρήματα. Όλοι τον αποκαλούσαν απλά «ο Αλγερινός», αναφέρει. «Είναι κάποιος που εργαζόταν για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Μπουντζελάλ.
Αυτός έπειτα τον έφερνε σε επαφή με κάποιον από την Τουρκία, «πιστεύω ότι ήταν παλαιστινιακής καταγωγής», φαίνεται να έχει πει ο Τζιόρτζι.
«Ο Αλγερινός», συνεχίζει, του έδωσε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο έπρεπε να καλέσει για να εισπράξει τα χρήματα. «Πάντα ήταν ένα διαφορετικό πρόσωπο και κάθε φορά διέγραφα τον αριθμό ώστε να μην αφήσω ίχνη», φέρεται να έχει πει.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Τζόρτζι, έπρεπε να μιλήσει πρώτα με τον «Αλγερινό», στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο από την Τουρκία και τελικά να μιλήσει με μια επαφή που απαντούσε από το Βέλγιο.
naftemporiki.gr