Skip to main content

Τσίπρας στο PES: Οι πολιτικές Μητσοτάκη διευρύνουν ραγδαία τις ανισότητες

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την τάχιστη αντίδραση της βελγικής Δικαιοσύνης για το Qatargate, «σε αντίθεση» όπως ανέφερε «με την αντίδραση της ελληνικής Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε τη «στήριξη» των Ευρωσοσιαλιστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η επόμενη πολιτική μάχη για τις προοδευτικές δυνάμεις, με αυξημένες πιθανότητες για προοδευτική κυβέρνηση, θα είναι σε λίγους μήνες στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή». Μάλιστα, έκανε λόγο για μια μάχη, η οποία θα στοχεύει στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και γενικότερα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, γιατί όπως τονίζει «τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη διευρύνουν ραγδαία τις ανισότητες».

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι στην Ελλάδα διακυβεύονται πολύ σημαντικές αξίες αναφορικά με τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

«Δυστυχώς και πάλι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τους λάθος λόγους: Ένα αδιανόητο σκάνδαλο υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που διερευνάται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αφορά παρακολούθηση όχι μόνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμη και των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Και ένα πρωτοφανές ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο πλαίσιο του οποίου ερευνώνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σύνοδο του PES.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

Qatargate: Τάχιστη αντίδραση της βελγικής Δικαιοσύνης, σε αντίθεση με την ελληνική για τις υποκλοπές

Παράλληλα, σημείωσε ότι «Μία ευρωβουλευτής που παρότι ανήκε στην ομάδα των Σοσιαλιστών συνεργάζονταν πιο στενά με το ΕΛΚ, στήριζε σταθερά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τήρησε αρνητική στάση ακόμη και στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετείχε, ενώ ήταν έντονα αντίθετη σε κάθε σκέψη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μη τυχόν και υπάρξει προοπτική κυβερνητικής αλλαγής».

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την τάχιστη αντίδραση της βελγικής Δικαιοσύνης για το Qatargate, «σε αντίθεση» όπως ανέφερε «με την αντίδραση της ελληνικής Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε: «Πρώτον, η Ευρώπη δεν μπορεί να κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε διπλωματικό επίπεδο απέναντι σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί σε άλλες χώρες να υποστηρίζει -και ορθώς- την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πλούσιες χώρες όπως το Κατάρ να κάνουμε τα στραβά μάτια. Και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να καλωσορίζουν την “πρόοδο στα εργασιακά δικαιώματα”, όταν έχουν πεθάνει 6.500 εργάτες για να κατασκευαστούν τα στάδια του Παγκόσμιου Κυπέλου. Αυτή είναι η μεγάλη ντροπή της Ευρώπης. Και βέβαια οι αποκαλύψεις τής διαφθοράς απλά δίνουν εξήγηση σε αυτή τη ντροπή. Δεύτερον, ότι όλοι γνωρίζουμε πως οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του λόμπινγκ. Μην κάνουμε ότι δε καταλαβαίνουμε. Το θέμα είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν θεσμικές τομές ελέγχου που θα αποτρέπουν τέτοια θλιβερά φαινόμενα διαφθοράς».