Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Αδιανόητη πολιτικά και ηθικά η υπόθεση Καΐλή

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

«Περιμένουμε τη βελγική Δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές» ανέφερε σε συνέντευξή του

Για «τραγική, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά» υπόθεση έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερθείς στις εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία της Καλαμάτας» εν όψει της παρουσίασης αύριο του βιβλίου του «Εκδοχές Πολέμου» στη μεσσηνιακή πόλη, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη. «Περιμένουμε τη βελγική Δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές» ανέφερε.

Σχετικά με τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι στο ελληνικό νομικό πλαίσιο στα αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. «Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «όπως κρατήθηκε προσωρινά η κ. Καϊλή στο Βέλγιο έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».

Επεσήμανε παράλληλα πως η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, ωστόσο πρόκειται για αυτόφωρα κακουργήματα. «Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή, που τη χειρίζονται οι βέλγικες Αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενέργεια υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία», υπογράμμισε. Σημείωσε στη συνέχεια ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ούτε εκφυλίζονται ούτε ξεχνιούνται ούτε συγκαλύπτονται».

Σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο είπε ότι περιέχει θετικά σημεία όπως έναν προσεκτικότερο ορισμό των θεμάτων εθνικής ασφάλειας και ειδικές εγγυήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα έστω και αν αυτό δεν γίνεται κατά τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. «Δυο βασικές θέσεις που είχα εξαρχής υποστηρίξει υιοθετήθηκαν, συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση Αυτό όμως δεν αρκεί» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δέχεται ότι η ΕΥΠ ενεργούσε «εκτός πλαισίου». «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα, όμως, αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο όποιος πρέπει να ζητήσει έστω τώρα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και άλλων αξιωματούχων», παρατήρησε.

Εξέφρασε τέλος τον προβληματισμό του για «τον διάχυτο λαϊκισμό, την αποφυγή της αλήθειας στον δημόσιο λόγο, τον στενό ορίζοντα με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα, από τη δημοσιονομική μέχρι την εξωτερική πολιτική, την ευκολία με την οποία τροφοδοτείται η ένταση και για την απόλυτη αδιαφορία για συναινέσεις» γύρω από βασικά θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ