Κόκκινο χτυπά ο πολιτικός υδράργυρος, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και για το σκάνδαλο Qatargate. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για την δικαιοσύνη και σημειώνουν πως με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που ψηφίστηκε διορθώνονται παθογένειες προηγούμενων χρόνων. Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας απαντήσεις σε μια ερωτημάτων.
H σύγκρουση αναζωπυρώθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που κάνει λόγο για παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (αναφέροντας στο πρωτοσέλιδο πως ήταν ο «στόχος 5046c»). Είναι εμφανές πως πρόκειται για ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα στο δρόμο προς τις κάλπες και οδηγεί σε σφοδρές συγκρούσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου». Παράλληλα μίλησε για την ύπαρξη «ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ» και σημείωσε πως : ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό “κασετών”.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία». Δεν πέρασε απαρατήρητο τόσο πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησαν σε εκδήλωση του κόμματος όσο και η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για πόλεμο λάσπης και για την καλλιέργεια κλίματος τοξικότητας. Και αυτή την εβδομάδα θέλουν να εστιάσουν στο πεδίο της οικονομίας, καθώς ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο η συζήτηση του προϋπολογισμού.
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε
Καταιγιστικά είναι τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το θέμα των παρακολουθήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στο Open πως ο κ. Μητσοτάκης ήξερε πολύ καλά τι γίνεται και είναι συνένοχος. Μάλιστα έθεσε μια σειρά ερωτημάτων όπως για παράδειγμα για ποιο λόγο η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βλάχου υπέγραψε 6 φορές για την παρακολούθηση για τουλάχιστον ένα χρόνο του κ. Χατζηδάκη. Σημείωσε ακόμα πως και οι 156 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ είναι πλέον συνένοχοι
Από την Κουμουνδούρου εξαπολύουν επίθεση στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως «δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τις αποκαλύψεις που αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζιδάκη. Ούτε για ποιους δήθεν λόγους εθνικής ασφαλείας τον παρακολουθούσε για τουλάχιστον έναν χρόνο, ούτε για τα χυδαία ψέματα που έλεγε τόσες εβδομάδες». Με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο να αναφέρει: «Όμως όσο και να το αποφεύγει, θα έρθει η ώρα που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και να απαντήσει στο γιατί μετέτρεψε το ελληνικό κράτος σε προσωπικό του παρακρατικό μηχανισμό».
Ανδρουλάκης: Όλα στο φως
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει την ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ειδικότερα σημείωσε μεταξύ άλλων πως «διάβασα την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σχετικά με τη φερόμενη επισύνδεση από την ΕΥΠ του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Θα πέσει άπλετο φως σε κάθε πτυχή λέει, κάτι που έχουμε ακούσει δεκάδες φορές αλλά το μόνο που έχουμε δει είναι σκοτάδι, συμπληρώνοντας «ακόμα και αν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου». Τί θέλει να πει ο ποιητής κ. Οικονόμου;».
Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης προσέθεσε «μήπως μετά το «έλα να σου πούμε στο αυτί», τις Ουκρανίες, τις Αρμενίες, τις Τουρκίες, το Κατάρ, τα μισά συγγνώμη, πάμε σε ένα άλλο σενάριο φοβούμενος νέες αποκαλύψεις και ομολογώντας ότι πιθανώς στην ΕΥΠ, που υπήχθη απευθείας στον Πρωθυπουργό και ήταν υπό τον στενό έλεγχο του ανιψιού του, δρούσε ανεξέλεγκτος μηχανισμός παράνομων παρακολουθήσεων; Δηλαδή υπάλληλοι της ΕΥΠ ενορχήστρωσαν μόνοι τους όλα αυτά και κρατούν ομήρους τους Υπουργούς του; Και δεν διατάσσει να αρθεί το απόρρητο και να σπάσει το απόστημα;».