Για μία «επική συνεδρίαση, στην οποία όλοι θα δείχνουν με το δάχτυλο υπευθύνους» κάνει λόγο το Brussels Playbook, αναφερόμενο στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ,στην οποία θα κυριαρχήσουν βεβαίως οι αποκαλύψεις για το Qatargate, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς όλων των εποχών στις Βρυξέλλες.
Η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή, όπως και τρία ακόμη άτομα, που έχουν συλληφθεί. Πρόκειται για τον σύντροφό της, Φρανσέσκο Τζόρτζι, τον πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι και σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Ansa, ο Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, επικεφαλής του No Peace Without Justice. Όλοι βαρύνονται με κατηγορίες για «διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Το Politico έχει ζητήσει σχόλιο από την Καϊλή, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
Όπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου συνεργάζονταν εδώ και καιρό με τη βελγική αστυνομία σε μία άκρως μυστική έρευνα υπό τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ. Οι αξιωματούχοι έδωσαν μεταξύ άλλων το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν πολλά γραφεία και να συγκεντρωθούν στοιχεία. Η ίδια η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, χρειάστηκε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες από τη Μάλτα προκειμένου να είναι παρούσα στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Μαρκ Ταραμπέλα, αντιπροέδρου της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Τελικά ο Ταραμπέλα αφέθηκε ελεύθερος.
Το Politico σχολιάζει πάντως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση. «Δεχόμενη πυρά από τα δημοσιεύματα για την παρακολούθηση ηγετών της αντιπολίτευσης- η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την υπόθεση της Καϊλή για να υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση πολιτικών μπορεί να είναι δικαιολογημένη» γράφει χαρακτηριστικά.