Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: «Γενναία θεσμική απάντηση» το υπό συζήτηση ν/σ – Οι επτά τομές

Intime News/ Περιστέρης Δημήτρης

«Στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα

«Γενναία θεσμική απάντηση» στο ζήτημα της χρήσης κακόβουλων λογισμικών χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας, αφού προηγουμένως είχε αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος σε όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια. «Σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει αυτό το βήμα με μία γενναία θεσμική απάντηση σε μία πρόκληση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ζητούμενο είναι μία νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει τις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, με διαδικασίες τεκμηριωμένες που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες αφαλιστικές δικλίδες» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αλλά και να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο, στο οποίο οφείλουν να κινούνται τόσο οι κρατικές αρχές με κρίσιμα εθνικά καθήκοντα όσο και οι ιδιώτες με πιθανές σκοτεινές επιδιώξεις».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και όσες διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, συμφωνούν στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου. «Κοινή βάση» συνέχισε, «θα πρέπει να αποτελεί και η παραδοχή ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική». Όπως σημείωσε, η Ελλάδα γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων, όπως στο μεταναστευτικό και η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση. «Η ενεργή εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι μόνιμη προτεραιότητα» τόνισε.

Οι επτά τομές του νομοσχεδίου

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναδείξει και τις «επτά τομές του νομοσχεδίου» υπογραμμίζοντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Τομή πρώτη: ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Διοικητής της ΕΥΠ από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, συνέχισε, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

«Τομή δεύτερη: γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε, ενώ όπως είπε, «με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του προέδρου του κοινοβουλίου.

Η τέταρτη τομή, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης είναι η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. «Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί» παρατήρησε.

Τομή πέμπτη, όπως είπε, αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο, το οποίο καταργεί την έως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Τα αρχεία θα διαγράφονται έξι μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, αλλά ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της άρσης απορρήτου θα κρατείται για 10 χρόνια και θα καταστρέφεται μετά από μία δεκαετία και τότε θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη, είπε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πάντως πως «η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνονται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια».

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως 10 έτη κάθειρξη» είπε, επισημαίνοντας πως «η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019». «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθολικά θέτουμε εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων» συνέχισε.

Έβδομη τόμή – όπως είπε – είναι πως «συνενώνουμε τις δομές για την κυβερνοασφάλεια και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις οι οποίες προστατεύουν ακόμη περισσότερο την ιδιωτικότητα» και την ευθύνη θα έχει η μόνικη Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων ιδρύεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται – όπως είπε – για μία παρέμβαση «η οποία ξεπερνά κενά, διορθώνει δυσλειτουργίες στη δράση των υπηρεσιών ασφάλεια, που αμέσως μόλις εντοπίστηκαν και τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω». Καθιερώνει ένα νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου οταν αυτή κρίνεται αναγκαία και εισάγει τολμηρά αποτρεπτικά μέτρα που θα γίνουν οδηγός σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων στη διάρκεια της διαβούλευσης. Κυρίως όμως αποκρυσταλλώνει τη σημασία της εθνικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, αλλά για την όσο πιο δυνατόν ακριβή περιγραφή της» σημείωσε.

«Κάποιοι κατασκευάζουν τον δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες»

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα με λίστες προσώπων που φέρεται να έχουν βρεθεί στο στόχαστρο παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τοξικές φήμες» σημειώνοντας πως ενώ «όλες οι χώρες αμύνονται στο διεθνή πληθωρισμό κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων» σε ένα «εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας» χωρίς όμως «ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς».

«Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Συκοφάντησαν 10 πολιτικούς. Δεν είχατε ποτέ τα κότσια να ζητήσετε μία συγγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του κ. Πιερρακάκη με το Predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα. Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει το δικό του καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού»

«Όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον» είπε για να προσθέσει: «Στο πεδίο αυτό δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι και σίγουρα δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο».

Διαμήνυσε ακόμη πως «δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που καταψήφισαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Rafale και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτόν τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε στον κ. Τσίπρα τα ερωτήματα: «Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» και «ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί των ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Και έχετε και μια ωραία αιτιολογική έκθεση από το 2018 που λέτε ότι πρέπει να καταργήσουμε το απόρρητο και δεν μας ενδιαφέρει η εθνική ασφάλεια μπροστά στο μείζον ζήτημα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

«Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα; Αλλά και σε ποιους τελικά επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους; Με άλλα λόγια, κάποια στιγμή ξέρετε, κ. Τσίπρα, θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα. Θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα» συνέχισε για να προσθέσει: «Ευρωεκλογές του 2019, 15 μέρες πριν τις εκλογές έχετε κάνει μία δήλωση: ‘από τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να χάσω τις εκλογές’. Το βράδυ των ευρωεκλογών χάνετε με 8 μονάδες, βγαίνετε στρεσαρισμένος, αγχωμένος -κατανοητό- και λέτε: ‘άκουσα το μήνυμα της κάλπης και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές’. Μα δεν έγινε ακριβώς αυτό όμως. Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο Ποινικό Κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;».

Σχολίασε ακόμη πως «δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης που δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα και από μία καινούρια λίστα τώρα σκέφτεται πώς θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί εξάλλου. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών, την κορυφαία κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες» παρατήρησε και πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό «περισσότερο παρά ποτέ, αναγκαιότητα της χώρας είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους»

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά. Αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του με αναφορά στον χρόνο των εκλογών. «Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο αντικειμενικά. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πιο πυκνό, δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε και με άλλη τοξικότητα» είπε και τόνισε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μην σύρετε άλλο στο βούρκο τη Δημοκρατία μας».

«Αν θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικής συνοχής κάντε πρόταση δυσπιστίας»

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αν θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Σχολιάζοντας ειδικότερα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός, είναι ένα επίτευγμα».

«Αυτή η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ως έχουσα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα τείνει μονίμως πέφτει στο κενό» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Αν θεωρείτε ότι όντως υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής έχετε στα χέρια σας το υπέρτατο όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Την τελευταία πρόταση δυσπιστίας την κάνατε για έναν χιονιά, έχει παρέλθει ένα εξάμηνο. Αν υπάρχει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα κάνετε πρόταση δυσπιστίας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων;», ανέφερε εκτός άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.

naftemporiki.gr