Skip to main content

Γιατί σκέφτονται κάλπες την Άνοιξη στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο «κυκλώνουν» ημερομηνίες. Ποιες οι επικρατέστερες.

Φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, μετά την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού πως το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η προκήρυξη εκλογών μέσα στην άνοιξη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο «κυκλώνουν» ημερομηνίες και κυρίως το ενδιαφέρον στρέφεται στο διάστημα που μεσολαβεί από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τις 9 Απριλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση – εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση – θα μπορούσαν οι δεύτερες εκλογές να γίνουν το Μάιο και να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από το καλοκαίρι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν υποστηρικτές μια ταχύτερης – δηλαδη μέσα στο χειμώνα -προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο φαίνεται πως δεν προκρίνεται μία τέτοια λύση από το  Μέγαρο Μαξίμου. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 

Οι βασικοί λόγοι που δείχνουν εαρινές κάλπες- και όχι μια επίσπευση των διαδικασιών –  είναι τέσσερις:

  1. Ο χειμώνας είναι απρόβλεπτος από οικονομική και κυρίως ενεργειακή σκοπιά και επομένως δεν προσφέρεται για εκλογικούς αιφνιδιασμούς. Στην κυβέρνηση θέλουν πρώτα να βάλουν σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σε δόσεις.  Είναι χαρακτηριστικό πως από την Τρίπολη  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δύο νέες εξαγγελίες: τη διατήρηση  για ένα χρόνο ακόμα του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις και την  εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ στους ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, με τα χρήματα να καταβάλλονται το Δεκέμβριο μαζί με τη μισθοδοσία. Επίσης αυτό το μήνα θα καταβληθεί η επιταγή των 250 ευρώ σε 2.3 εκατομμύρια πολίτες και ακολουθούν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η  αύξηση των συντάξεων. Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή την πορεία των τιμών και έχουν ήδη στα σκαριά και ένα εφεδρικό πακέτο μέτρων στήριξης.
  2. Από τον Μάρτιο και μετά οι εκλογές θα γίνουν με την νέα απογραφή και έτσι θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Να σημειωθεί πως εκτιμάται πως θα είναι περίπου 8 με 10 οι έδρες που θα αλλάξουν και κυρίως θα ενισχυθούν περιφέρειες της Αττικής (πιθανότατα ο βόρειος τομέας, η Ανατολική Αττική κ.α.) ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των μονοεδρικών.
  3. Η προκήρυξη εκλογών την άνοιξη δεν ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό για κάλπες όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Επομένως δεν θα δεχθεί κριτική η κυβέρνηση πως επιταχύνει τις εξελίξεις για μικροκομματικούς λόγους.
  4. Σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις κάποια ριζική ανατροπή στα ποσοστά των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί μια φθορά – καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων από την ακρίβεια μέχρι τις παρακολουθήσεις – αλλά παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις. Επομένως στην Πειραιώς εκτιμάται πως όσο διατηρείται αυτό το κλίμα δεν υπάρχει λόγος αιφνιδιαστικών κινήσεων.

Η στρατηγική της πρώτης κάλπης

Να πείσουν  τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να φτάσουν μέχρι την κάλπη επιδιώκουν στο κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας πως δεν πρέπει  να υπάρξουν θολά μηνύματα από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Η επικοινωνία του κυβερνητικού έργου  και η αποτύπωση των στόχων της επόμενης τετραετίας αποτελούν τους βασικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα γίνονται πιο εμφανή τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης. Και τονίζουν  πως ουσιαστικά το βασικό ερώτημα των εκλογών  θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Το βάρος πέφτει στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς εκεί θα φανεί και η δυναμική των κομμάτων.  Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε στην περιοδεία του  του στην Τρίπολη πως «δεν πρέπει να μιλάμε για διπλές εκλογές αλλά μόνο για εθνικές εκλογές» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους και για δήθεν μηνύματα».

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να κάνει ένα άνοιγμα σε ένα κεντρώο ακροατήριο, στο οποίο είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό για την εκλογική νίκη το 2019. Για να επαναπροσεγγίσει δε αυτό το κοινό εστιάζει σε ένα αφήγημα σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και επιχειρεί να καλλιεργήσει μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα στην οικονομία.