Ψηφίζεται στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εν μέσω διαδηλώσεων από το σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην ομιλία της στη Βουλή είπε, ότι στόχος του νομοσχεδίου, είναι το ΕΣΥ να δουλεύει περισσότερες ώρες, να είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, να έχει περισσότερους και νέους γιατρούς με μεγαλύτερη εμπειρία ενώ, τα ΤΕΠ θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και θα έχουν γιατρούς εξειδικευμένους στην Επείγουσα Ιατρική για να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι ασθενείς.
Η κυβέρνηση όπως είπε δίνει για την υγεία 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα νοσοκομεία 318 εκατομμύρια που θα πάνε κυρίως στα ΤΕΠ. Ενώ, όπως είπε, στο 1 δισ. που δόθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα συμπληρωθούν άλλα 700 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ. Υπενθύμισε επίσης ότι αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για τα έξοδα τους από 1,900 δισ. ευρώ που ήταν το 2018 στα 2,700 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την χορήγηση μπόνους ύψους 250 ευρώ το μήνα σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επιπλέον της αύξησης των 120 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα καθώς και της αύξησης του 5% στον βασικό μισθό. Ενώ, όπως είπε, προβλέπει και αύξηση των αποδοχών που σε γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σε σκληρούς τόνους, απευθυνόμενη στο σώμα της Βουλής, είπε «αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Όχι κύριοι δεν είστε προοδευτικοί, είστε οπισθοδρομικοί. Επικαλείστε ένα σύστημα υγείας που ίσχυε πριν από 40 χρόνια».
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε αυτό το νομοσχέδιο είναι μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο και πηγαίνει την υγεία μπροστά, ενώ η αντιπολίτευση θέλει να ζει στο 1983, εννοώντας τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΣΥ το οποίο απετέλεσε έμπνευση και δημιουργία του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά.
Ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε η κα Γκάγκα ανέφερε επίσης ότι από αυτό το 1,5 δισ. περίπου 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ και άλλα 250 εκατ. για προληπτικές εξετάσεις.
Ωστόσο, τα σημεία του νομοσχεδίου που έχουν ανοίξει το μέτωπο της σφοδρής σύγκρουσης, αφορούν τα άρθρα 10 και 7 με το πρώτο να δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα και το δεύτερο να προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στους αντιδρώντες υγειονομικούς και βουλευτές για το άρθρο 10 είπε, ότι δεν καταργείται η πλήρους και αποκλειστική απασχόληση και ότι η παρέμβαση έχει γίνει με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ενώ, για το άρθρο 7 είπε ότι θα ενισχύσει τα νοσοκομεία στις περιοχές που υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που δεν θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ, για να μην απωλέσουν και την ιδιωτική τους ιδιότητα και θα μπορέσουν να στελεχώσουν αυτές τις θέσεις δεδομένου ότι υπάρχουν άγονες προκηρύξεις θέσεων ειδικά στα νησιά. Στρεφόμενος στην αντιπολίτευση ρώτησε χαρακτηριστικά «Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν γιατροί διαφορετικών ταχυτήτων; Επειδή το ακούω αυτό. Το μπλοκάκι που υπάρχει από το ’12 το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ’15 – ’19;»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Έρχεστε να διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο, να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ, παρά το ότι πέρασε μια πανδημία πριν» συμπληρώνοντας ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα το βάλει στο συρτάρι και θα εφαρμόσει μια πολιτική, η οποία θα έχει σαν στόχο ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ δίπλα στον πολίτη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι: «Στο βωμό της εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων συμφερόντων θυσιάζεται το ΕΣΥ και μαζί η κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε από την κυβέρνηση να το πάρει πίσω το νομοσχέδιο αυτό χωρίς πολλά λόγια γιατί έχει ήδη απορριφθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Ενώσεις, Σωματεία, Σύλλογοι ιατρών ακόμα και υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής ένωσαν χθες τις φωνές τους έξω από τη Βουλή κατά του νομοσχεδίου «έκτρωμα» όπως το χαρακτηρίζουν και δεσμεύονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.