Για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, αλλά και για την Ουκρανία και τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στη διάρκεια συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας.
«Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και ραγδαίων αλλαγών διαφαίνεται ότι η Ε.Ε. δυσκολεύεται να έχει σαφή στρατηγική, ενώ ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της δείχνει να περιορίζεται οικειοθελώς» τόνισε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως επεσήμανε, η συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απαιτεί στενότερη συνεργασία των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και ένταση στο έργο της. «Θα πρέπει να εργαστούμε για την ουσιαστική ανάπτυξη συλλογικής στρατηγικής κουλτούρας για τη σύγκλιση και αλληλεγγύη που θέλουμε, με τη συμβολή ποικίλων μέσων και μηχανισμών, όπως η Στρατηγική Πυξίδα στον τομέα της ΚΕΠΠΑ.( Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας), υπέρ της οποίας τασσόμαστε σαφώς καθώς και υπέρ της ενίσχυσης της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ε.Ε. με διατήρηση και περαιτέρω αναβάθμισή της» σημείωσε.
Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ως επικίνδυνο αναθεωρητισμό και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Δεν θα πρέπει, επίσης η Ε.Ε. να λάβει αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν- ιδιαίτερα ανατολικά των συνόρων της- αναθεωρητισμοί που απειλούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της στην περιοχή, με έναν οδικό χάρτη κυρώσεων σε όσους επιδεικνύουν συμπεριφορές κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας;».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα παράνομων “δημοψηφισμάτων” σε περιοχές εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας. «Θεωρώ, όμως, ότι είναι πλέον επείγουσα ανάγκη, η Ε.Ε. να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και να μην αφήσει το συμφέρον της Ευρώπης να εξαρτάται αποκλειστικά από πολεμικά σχέδια και οικονομικά συμφέροντα» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως χρειάζεται συνεχής προσοχή καθώς οι εντάσεις εκεί μπορούν να επεκταθούν και να επηρεάσουν όλη την Ευρώπη. «Η αναζωογόνηση και επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δείχνουμε στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων τη δέσμευσή μας στην πολιτική της Διεύρυνσης, βοηθώντας τους να εκπληρώσουν τα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε. Σήμερα η Ε.Ε. θα πρέπει να αναβαθμίσει τον συναφή περιφερειακό της ρόλο, αξιοποιώντας και τη δυναμική, που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας αντιληφθεί τους κινδύνους που διαμορφώνει η αναβίωση εθνικιστικών, ρατσιστικών, σεξιστικών ή ακόμη και φασιστικών τάσεων» υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.