Skip to main content

Ειδικό Δικαστήριο: Κατέθεσε ο Κ. Τόμπρας στη δίκη του Νίκου Παππά

«Θα αποδειχθεί η αλήθεια κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας» δήλωσε, μέσω του συνηγόρου του, ο Νίκος Παππάς.

Με την κατάθεση του οικονομολόγου Κυριάκου Τόμπρα άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων στη δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Ο μάρτυρας ήταν εκείνος ο οποίος μεσολάβησε να φέρει σε επαφή τον Χ. Καλογρίτσα με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC, συμφερόντων Σ. Χούρι, η οποία έδωσε στον επιχειρηματία το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Όπως είπε ο μάρτυρας, ο επιχειρηματίας του είχε πει ότι ο Χρ. Καλογρίτσας του είχε πει ότι αυτό το κανάλι το έφτιαχνε κατ’ εντολή του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να του πει το όνομα του Νίκου Παππά, καθώς η τότε κυβέρνηση ήθελε διακαώς ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας για να το χειραγωγεί.

Ο κ. Τόμπρας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Χούρι με τον Καλογρίτσα.

«Γύρω στις 23-24 Αυγούστου 2016 πήγαμε με τον Καλογρίτσα στο σκάφος του Χούρι στο Πόρτο Χέλι.

Ο κ. Σάμερ Χούρι, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την υπόθεση, πρότεινε το χέρι του και είπε ότι έχουμε συμφωνία. Ο Καλογρίτσας γελούσε, γιατί του είχε πει ότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση.

Τετάρτη κλείνουμε τη συμφωνία, μέχρι την Παρασκευή έπρεπε να βγει η εγγυητική επιστολή, Δευτέρα άρχιζε ο διαγωνισμός.

Πάω την άλλη μέρα στον Φουάντ Χούρι και μου λέει ότι θα βγει η εγγυητική επιστολή. Όμως δεν μας έφτανε ο χρόνος. Η πλευρά Χούρι είχε μια δική της τράπεζα στα ΗΑΕ που θα μπορούσε να βοηθήσει. Εγώ του έλεγα ότι δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα χρονικά εμπόδια.

Την Παρασκευή το πρωί με παίρνει τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου λέει ότι είναι με τον Σάμερ Χούρι στο Μαξίμου. Μου τον δίνει στο τηλέφωνο, του λέω “αν είστε με τον υπουργό στο Μαξίμου, να με βάλετε ανοιχτή ακρόαση”. Αν ήταν πράγματι με τον υπουργό, εγώ είπα ότι “αυτή η εγγυητική επιστολή είναι σκ… και δεν καλύπτει το γράμμα του διαγωνισμού”.

Σάββατο πρωί ο Φουάντ Χούρι επινοεί το εφεύρημα της υπεργολαβίας, ο μόνιμος νομιμοφανής τρόπος είναι να φτιάξουμε μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας και να έρθουν τα λεφτά».

Όπως είπε ο Κ. Τόμπρας, από την επόμενη μέρα ξεκίνησε ένα «επικοινωνιακό πανδαιμόνιο» και ένας «πόλεμος λάσπης» κατά του Χρήστου Καλογρίτσα από τα υπόλοιπα ΜΜΕ, εξαιτίας των οποίων η κυβέρνηση «άρχισε να φοβάται και έκανε πίσω».

«Οι άνθρωποι αυτοί ήταν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν, όχι να κάνουν κανάλι. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο η CCC αν ήθελε να κάνει κανάλι, θα το έκανε, μόνο εδώ οι συριζαίοι δεν μπόρεσαν» κατέθεσε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας από τότε άρχισε να έχει προβλήματα με όλη του την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Το παράπονο είναι ότι δεν είχε έστω επικοινωνιακή στήριξη από την κυβέρνηση. Από τότε και μετά κατέρρευσε όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα του Καλογρίτσα, καταστράφηκε οικονομικά και η υγεία όλης της οικογένειας» κατέληξε ο μάρτυρας.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Τόμπρας κατέθεσε ότι ο κ. Καλογρίτσας εκβιάστηκε κατά το στάδιο της ανάκρισης εδώ μέσα (Άρειο Πάγο). Και εκβιάστηκε ο επιχειρηματίας, προκειμένου να σταματήσει (σ.σ.: να ζητάει) να γίνει κατηγορία κατά του Σάμερ Χούρι, γιατί θα γίνει κατηγορούμενος ο γιός του. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα περί εκβιασμού του τα είπε ο κ. Καλογρίτσας μέσα στο σπίτι του τελευταίου, παρουσία της γυναίκας του και του γιού του, ο οποίος εκείνη τη στιγμή ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έπαθε εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Απών από το δικαστήριο ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του αρνήθηκε την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αντιμετωπίζει λέγοντας ότι θα αποδειχθεί η αλήθεια κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Αντιθέτως, ο κ. Καλογρίτσας ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στο αδίκημα ήταν παρών στο δικαστήριο.

naftemporiki.gr