Να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων ετοιμάζονται τα κόμματα, καθώς κατατέθηκε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Οι πρώτες … μάχες θα δοθούν αύριο στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οπότε και ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Με το κρίσιμο «ραντεβού» να δίνεται την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια, καθώς στην συγκεκριμένη συνεδρίαση πρόκειται να μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Να σημειωθεί εδώ πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή με έξι τροποποιήσεις, ωστόσο οι κεντρικές διατάξεις παραμένουν αμετάβλητες παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα δεχθούν το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, καθώς μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα. Για παράδειγμα δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μια σειρά δημοσιευμάτων κάνουν αναφορά και σε παρακολουθήσεις άλλων προσώπων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Παράλληλα σημειώνεται πως πρέπει οι απαντήσεις να δοθούν θεσμικά, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα και να μπει φρένο στην ακατάσχετη σεναριολογία.
Στο ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών. Παράλληλα προβάλλεται το επιχείρημα πως παράνομα λογισμικά λειτουργούσαν και στο παρελθόν.
Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «κρύβεται» και δεν απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι πλέον σαφές ότι κρύβεστε από τη Βουλή γιατί είστε ένοχος. Είστε ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Και κρύβεστε ακριβώς γιατί δεν έχετε καμία πειστική απάντηση να δώσετε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την Κουμουνδούρου εξαπολύονται πυρά στη Νέα Δημοκρατία για το ό,τι «συντηρεί το κλίμα της ομερτά» και «δεν θέλει να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού τόσο για το σκάνδαλο όσο και για την συγκάλυψή του». Και η πίεση για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει πως από την αρχή το θέμα αντιμετωπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «θεσμικά και υπεύθυνα, χωρίς φωνές και ακραία ρητορική». Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως πρέπει να έρθουν όλα στο φως, ενώ καταιγιστικά πυρά εκτοξεύονται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο μετά την δημόσια διαβούλευση
Έξι επιμέρους ρυθμίσεις τροποποιήθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Ειδικότερα :
- Ως «λόγοι εθνικής ασφάλειας» ορίζονται πλέον οι λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, ενώ η σχετική ενδεικτική απαρίθμηση περιλαμβάνει αποκλειστικά λόγους σχετικούς με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια.
- Τίθενται αυξημένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης του αιτήματος για άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.
- Παρέχονται αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας του τριμελούς οργάνου που αποφασίζει τη γνωστοποίηση της άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σε αυτό συμμετέχουν πλέον δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Δεν προβλέπεται, αντιθέτως, πλέον, η συμμετοχή του διοικητή της Ε.Υ.Π. και του διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής.
- Αποσαφηνίζεται ότι οι φάκελοι με το υλικό τεκμηρίωσης μπορούν να καταστρέφονται μετά από την πάροδο δέκα ετών ενώ το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων διαγράφεται μετά από την πάροδο έξι μηνών.
- Εξορθολογίζεται περαιτέρω ο κατάλογος των εγκλημάτων που δικαιολογούν άρση του απορρήτου. H άρση του απορρήτου επιτρέπεται πλέον μόνο σε εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας, για τη διακρίβωση των οποίων ο περιορισμός του δικαιώματος στο απόρρητο της επικοινωνίας είναι αναγκαίος.
- Συστήνεται Ενοποιημένο Κέντρο Αναφοράς Κυβερνοασφάλειας