Skip to main content

Μήνας …φωτιά για την κυβέρνηση

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Πολιτικά θερμό αναμένεται το επόμενο διάστημα με τα σενάρια για χειμερινές κάλπες να μην λένε να κοπάσουν.

Δύσκολος από πολιτική σκοπιά αποδεικνύεται για την κυβέρνηση ο επόμενος μήνας, καθώς δυναμική είναι η επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις. Την ίδια στιγμή η μάχη με τις τιμές στα ράφια συνεχίζεται, καθώς οι αυξήσεις ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών και ανατροφοδοτούν τη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ανοιχτά μέτωπα και η αντιπολίτευση εντείνει την πίεση. Με τα σενάρια για χειμερινές κάλπες να μην λένε να κοπάσουν και την χώρα να βρίσκεται πρακτικά σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, το επόμενο διάστημα θα είναι πολιτικά θερμό.

Στο μέτωπο των παρακολουθήσεων  το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ αρχικά θα εισαχθεί στην επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου (μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης). Υπενθυμίζεται πως θα  έχει προηγηθεί – στο τέλος Νοεμβρίου – η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι πολιτικοί μονομάχοι και για το φλέγον θέμα της οικονομίας, καθώς κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Η επόμενη κρίσιμη «αναμέτρηση» θα δοθεί από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και η Ολομέλεια θα συζητήσει και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  θα γίνει  από τις 23 έως τις 25  Νοεμβρίου και εκεί θα δοθεί μία πρόγευση της στρατηγικής, που θα ακολουθήσουν τα κόμματα το επόμενο διάστημα.

Σκληρό ροκ για τις παρακολουθήσεις

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων και ενώ το μπαράζ δημοσιευμάτων συνεχίζεται.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται πως η διερεύνηση της  υπόθεσης  είναι έργο της Δικαιοσύνης, η οποία θα δώσει οριστικές απαντήσεις για τη δράση των λογισμικών παρακολούθησης. Παράλληλα μιλούν για ευφάνταστους ισχυρισμούς δίχως κανένα απολύτως στοιχείο και τεκμήριο και για μυθιστορήματα που είναι διανθισμένα και με «ιστορίες κατασκόπων». Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως η πίεση θα συνεχιστεί και επιχειρείται μια αντεπίθεση με κατηγορίες προς την Κουμουνδούρου  για «πόλεμο λάσπης» και «κλίμα τοξικότητας».

«Το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις αποτελεί ταφόπλακα στην προσπάθεια διαλεύκανσης και επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ενοχή Μητσοτάκη» σημειώνει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα  ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «οι παρακολουθήσεις» δεν ήταν «ένα ατύχημα» ή «στιγμιαίος αυταρχικός εκτροχιασμός του αλαζόνα κ. Μητσοτάκη», αλλά μια «μέθοδος διακυβέρνησης». Και κατέθεσε την τέταρτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator.

«Ένας δρόμος απομένει στον Πρωθυπουργό: Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο χωρίς σκιές» σημειώνει  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως τονίζει  «τριετείς προθεσμίες και αναδρομικότητα για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων, δεν νοούνται, αν θέλουμε να έχουμε καθαρό τοπίο προεκλογικά. Τα αποκαλυπτήρια του παρακρατικού μηχανισμού της “πίσω αυλής του Μαξίμου”, πρέπει να γίνουν και αυτό είναι ένα ελάχιστο οφειλόμενο προς τους πολίτες».