Μέσα σε ένα θερμό πολιτικό σκηνικό λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνουν την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν στις κάλπες. Με τα σενάρια για επιτάχυνση των εκλογών να μην λένε να κοπάσουν οι πολιτικοί μονομάχοι επιχειρούν ανοίγματα και βάζουν τα διλήμματα της επόμενης κάλπης.
Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση πιεσμένη από τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (παρακολουθήσεις, ακρίβεια κ.α) αναζητά τρόπο να πετύχει μια φυγή προς τα εμπρός και να αλλάξει την ατζέντα. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική τόσο για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων όσο και για το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και μιλά για κυβέρνηση σε αποδρομή.
Δεδομένο είναι πως στο δρόμο προς τις κάλπες θα επικρατήσει κλίμα πόλωσης και μια πρόγευση θα δοθεί στις δύο κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες που θα διεξαχθούν μέσα σε ένα μήνα. Ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση … ακονίζουν τα ξίφη τους για την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Μετωπική θα είναι η σύγκρουση στην Ολομέλεια και για το θέμα των παρακολουθήσεων. To νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση – μέχρι τις 22 του μήνα- και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου (μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης). Υπενθυμίζεται πως θα προηγηθεί – μέσα στην εβδομάδα – η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.
Αντίδοτο στην εσωστρέφεια αναζητούν στη Ν.Δ
Αλλαγή ατζέντας επιδιώκουν στην κυβέρνηση, καθώς υιοθετούν την σκληρή γραμμή απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για μια αντιπολίτευση του «όχι» σε όλα που υπόσχεται «ακριβές λύσεις με φτηνά ψέματα», επισημαίνοντας πως το δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης θα είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή όχι.
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε μια ατζέντα καθημερινότητας και την Πέμπτη θα ψηφιστεί πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με σειρά ευνοϊκών διατάξεων. Μιλώντας πρόσφατα στην πολιτική επιτροπή του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που έχει επιλέξει να κρατήσει σε μείζονα μέτωπα, όπως τα εθνικά και η οικονομία.
Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του είχε ως στόχο την συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί και την χαλαρή ψήφο. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους ή από θολά μηνύματα που καταλήγουν σε πολιτικές τερατογενέσεις ή σε αδιέξοδους σχηματισμούς» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.
Δεν αποτελεί μυστικό πως στην κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να «εγκλωβιστούν» σε μία μονοθεματική ατζέντα για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στις αρχές του φθινοπώρου στο γαλάζιο στρατόπεδο έβλεπαν πως όλα όσα είχαν αποκαλυφθεί για τις παρακολουθήσεις είχαν μικρό δημοσκοπικό αποτύπωμα και υπήρχε η αντίληψη πως τα δύσκολα πέρασαν. Πάντως με το θέμα να έχει φουντώσει εκ νέου και τα δημοσιεύματα με λίστες ονομάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο αναγνωρίζεται πλέον στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας πως δεν πρόκειται να κλείσει η σχετική πολιτική συζήτηση.
Φουλ επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Καταιγιστικά είναι τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το θέμα των παρακολουθήσεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως για μια ακόμη φορά αντί για απαντήσεις κατέφυγε σε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας για δήθεν σκοτεινά κέντρα που τον επιβουλεύονται. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από τις Σέρρες έναν νέο κύκλο περιοδειών, επισημαίνοντας πως «η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα και στο ζόφο των άρρωστων αποκαλύψεων που αφορούν τις παρακολουθήσεις»
Από την αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνουν το γάντι στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα για ποιον λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει απάντηση στη Βουλή αν κάποιο από τα πρόσωπα που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν στόχος παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό predator έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και για το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για την ΕΥΠ, λέγοντας πως αποτελεί νομοθετική ταφόπλακα στην προσπάθεια να έρθει η αλήθεια στο φως. «Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί την επισημοποίηση της ομερτά, και τη θεσμοθέτηση της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά
Από την Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο καυτό θέμα της οικονομίας, επισημαίνοντας πως το κύμα αυξήσεων στις τιμές απειλεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μιλούν χαρακτηριστικά για «ακρίβεια Μητσοτάκη», εξαπολύοντας σφροδρά πυρά στην κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικά μέτρo για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.