Λειτουργώντας ως «πράκτορας» της Άγκυρας, η Νάιλα Μάνγκους-η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης- προσπάθησε να παγιδεύσει τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Λιβύη.
Ενώ υπήρχε συμφωνία ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης η κυρία Μάνγκους για να υποδεχτεί τον Έλληνα υπουργό. Ο Μένφι είχε ζητήσει μάλιστα από την Νάιλα Μανγκους να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε.
Η Νάιλα Μάνγκους είναι αυτή που είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης ενημέρωσε ξαφνικά την ελληνική πρεσβεία και μάλιστα λίγο πριν προσγειωθεί το αεροσκάφος του Νίκου Δένδια, ότι θα γίνει συνάντηση με την Νάιλα Μάνγκους. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν υπέκυψε στον εκβιασμό. Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από μία ώρα, ο Έλληνας υπουργός δεν κατέβηκε από το κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά αναχώρησε για την Βεγγάζη. Η κίνηση του Νίκου Δένδια δεν άρεσε φυσικά στην κυρία Νάιλα Μάνγκους, που εξέδωσε ανακοίνωση απειλώντας με «διπλωματικά αντίποινα».
Συνεργάτιδα του Τσαβούσογλου
Για την ιστορία, η Νάιλα Μοχάμεντ ελ Μάνγκους, όπως είναι το πλήρες όνομα της υπουργού Εξωτερικών στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, είναι δικηγόρος από τη Βεγγάζη και είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης από τον Μάρτιο του 2021.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Μάνγκους υπηρέτησε στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της Μονάδας Δημόσιας Συμμετοχής. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόγραμμα Fulbright για σπουδές στο Κέντρο Δικαιοσύνης και Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Eastern Mennonite στη Βιρτζίνια.
Η Νάιλα Μάνγκους είναι αυτή που στις αρχές Οκτωβρίου υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο με το οποίο παραβιάζονται κατάφωρα τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις αντίστοιχες ΑΟΖ.
Την υπογραφή της παράνομης αυτής συμφωνίας καταδίκασαν άλλωστε τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει το δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες που δεσμεύουν μακροπρόθεσμα τη χώρα.
Η παράνομη συμφωνία παραχωρεί προκλητικά στην Τουρκία το δικαίωμα ερευνών και γεωτρήσεων σε ξηρά και θάλασσα της Λιβύης για αναζήτηση υδρογονανθράκων. Πάνω από όλα όμως ορίζει τη Λιβυκή ΑΟΖ ως αυτή που συμφωνήθηκε από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης σε ένα άκρως παράνομο και αμφισβητούμενο μνημόνιο που υπογράφηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019 και καταγγέλθηκε από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αφού αγνοεί την ελληνική κυριαρχία ακόμη και στην περιοχή της Κρήτης αμφισβητώντας άμεσα τα δικαιώματα της Ελλάδα.
Στη συμφωνία αυτή αντέδρασαν επίσης η Γαλλία και η Ιταλία καθώς καθιστά την Turkish Petroleum Corporation (TPAO) σημαντικό παίκτη σε μια αγορά που κάποτε κυριαρχούσαν γαλλικές και ιταλικές εταιρείες.
«Τουρκική νίκη»
Η συμφωνία που υπέγραψε η Νάιλα Μάνγκους με τον Τσαβούσογλου χαρακτηρίστηκε «τουρκική νίκη» από την Άγκυρα και σε αντάλλαγμα ενισχύει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης με στρατιωτικούς συμβούλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη. Το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο εντάσσεται στις νέο-Οθωμανικές προσπάθειες της Άγκυρας να προωθήσει το λεγόμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Και η συμφωνία με τη Λιβύη είναι η μόνη , που έχει να επιδείξει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν , στο πλαίσιο αυτού του «στρατηγικού δόγματος».