Skip to main content

Οι υποκλοπές ανάβουν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό

Ο πολιτικός υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως υιοθετεί άκριτα δημοσιεύματα για τις υποκλοπές. Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να κρατήσει την υπόθεση στο σκοτάδι.

Σε μια μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το θέμα των παρακολουθήσεων και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν σφοδρές πολιτικές μάχες στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Το μπαράζ δημοσιευμάτων για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες – με αναφορές σε παρακολουθήσεις κορυφαίων υπουργών  – έβαλε νέες «φωτιές» στην πολιτική αντιπαράθεση. Με την αντιπολίτευση να ασκεί ασφυκτικό pressing στην κυβέρνηση και να ζητά απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.

Ο πολιτικός υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως υιοθετεί άκριτα δημοσιεύματα σε μια προσπάθεια να προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση. Με την Κουμουνδούρου να απαντά σε υψηλούς τόνους, καλώντας την  κυβέρνηση να δώσει σοβαρές απαντήσεις και «όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού».

Στην κυβέρνηση – εν μέσω καταιγιστικών πυρών από την αντιπολίτευση- ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών. Παράλληλα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα στην σημερινή του παρέμβαση στην πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης».  Σημείωσε δε  πως η διερεύνηση της λειτουργίας λογισμικών παρακολούθησης στην ελληνική επικράτεια έχει ξεκινήσει από την δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των δημοσίων αρχών

Σφοδρά ωστόσο είναι τα  πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από μια σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε παρακολουθήσεις κορυφαίων υπουργών και άλλων προσώπων  (στα δημοσιεύματα γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά  στους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια). «Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν αξίζει στη χώρα μια τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση, ούτε στους πολίτες ένας τόσο θρασύς και αδίστακτος πρωθυπουργός» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

«Προσπαθεί να κρατήσει στο σκοτάδι τις ευθύνες του»

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα των παρακολουθήσεων, καλώντας  την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.  Μεταξύ άλλων με αφορμή ονόματα που έχουν δημοσιευθεί στον τύπο και φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predatοr ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά αν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα ήταν και σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ .

Από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που τονίζεται  είναι πως η χώρα δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί σε εκλογές με “ανοιχτό” το θέμα των υποκλοπών. «Οσο  κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όλοι πλέον έχουν καταλάβει το πλήγμα στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου από τη σκοτεινή διακυβέρνησή του» αναφέρει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν στην κυβέρνηση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση ζητά το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως πρέπει να  αρθεί το απόρρητο για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

«Πρέπει να πέσει άπλετο φως, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και επιτέλους να μάθουμε όλη την αλήθεια» σημειώνει χαρακτηριστικά  ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα από την Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζεται  πως ακόμα και τώρα δεν έχει δοθεί απάντηση  στο φλέγον ερώτημα για ποιον λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του προέδρου του κόμματος.

Πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός για το ό,τι μια σειρά ανοιχτών θεμάτων ζητούν λύση. Αδιαμφισβήτητα το βάρος πέφτει στην οικονομία, καθώς στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως το κύμα ακρίβειας έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Ωστόσο την ίδια στιγμή μια σειρά θεμάτων που έχουν έρθει στο προσκήνιο – από τις παρακολουθήσεις μέχρι την υπόθεση Πάτση- έχουν επίσης πολιτικό αντίκτυπο (κυρίως σε ένα κεντρώο ακροατήριο).

Στην Πειραιώς αναμένουν τα γκάλοπ το επόμενο διάστημα για να δουν  σε ποιο βαθμό όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα επηρεάζουν και τα δημοσκοπικά ποσοστά. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που μιλούν για… επιτάχυνση των εκλογών – δηλαδή για κάλπες μέσα στο χειμώνα- καθώς το κλίμα είναι βαρύ στην πολιτική σκηνή.

Πάντως προς το παρόν στο γαλάζιο  στρατόπεδο εστιάζουν στην … μάχη της Βουλής για τον προϋπολογισμό στα μέσα Δεκεμβρίου και σε μια σειρά μέτρων στήριξης που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχουν ωστόσο αυταπάτες ότι  θα κοπάσει ο πολιτικός θόρυβος για τις παρακολουθήσεις και στο πλαίσιο  αυτό βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία  πως σε μια σειρά κρίσιμων μαχών η κυβέρνηση θα πορευθεί κατά μόνας το επόμενο διάστημα.