Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διετέλεσε Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται στις Βρυξέλλες, ότι έχει όλα τα προσόντα για να προωθήσει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Κόλπου.
Την απόφαση για τον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ θα λάβει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Naftemporiki. gr, ο Μπορέλ έχει στα χέρια του τέσσερα ονόματα για τη θέση: του Δημήτρη Αβραμόπουλου , του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού και ενός του πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, καθώς ήταν διπλωμάτης καριέρας ,έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και η ευρωπαϊκή εμπειρία του θεωρείται πολύ σημαντική. Είναι ενδεικτικό ότι και δημοσιεύματα στον Ιταλικό Τύπο εκτιμούν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «είναι η πιο σημαντική φιγούρα, δεδομένου ότι είχε ήδη σημαντικές θέσεις στις Βρυξέλλες».
Ο Λουίτζι ντι Μάιο είναι ο σημαντικότερος συνυποψήφιος του Έλληνα πρώην Επιτρόπου και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Ρώμη την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας στηρίζει και ο τέως πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Ο «σούπερ Μάριο είχε πάντα άριστες σχέσεις με τον Ντι Μάιο, καθώς είχε γίνει ένας από τους πιο πιστούς οπαδούς του Ντράγκι ,τόσο που άφησε το Κίνημα των 5 Αστέρων για να προσπαθήσει να σώσει την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ρόλος του απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο είναι πολύ λεπτός δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ξεκινώντας από το ζήτημα του φυσικού αερίου , αλλά και για το πετρέλαιο.
Η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί πλήρως από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και ο στόχος είναι να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το βήμα.
Η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου, στο πλαίσιο μιας ασταθούς Μέσης Ανατολής , αποτελεί πραγματική προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη, για την ενεργειακή κρίση και όχι μόνο. Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα: η αναζήτηση μιας νέας διπλωματικής γέφυρας με το Ιράν και την Υεμένη και η διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η δημιουργία νέων σχέσεων ειδικά για την εξασφάλιση αγορών πετρελαίου είναι ολοένα και πιο σημαντική,δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.