«Πολύ σημαντικό επίτευγμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Όπως είπε, ένας στους έξι συνταξιούχους σήμερα στη χώρα έχει δει την σύνταξή του να εκδίδεται τους τελευταίους 22 μήνες.
«Το γεγονός ότι καταφέραμε να εκδώσουμε πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι πολύ εντυπωσιακός αριθμός» σημείωσε, τονίζοντας πως «πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε δύο μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτε από άλλα κράτη που θεωρουνται πιο προηγμένα στον κρίσιμο τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν σταματάμε εδώ» προσθέτοντας πως «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».
Σημείωσε ακόμη πως «το 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική, εκκρεμότητες από το παρελθόν, πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεων πολλών ασφαλιστικών οργανισμών» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του υπουργείου και στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που έγιναν συμμέτοχοι της προσπάθειας για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.
Έκανε επίσης λόγο για τρία χρήσιμα συμπεράσματα από τη διαδικασία:
1.Το δημόσιο το κράτος μπορεί μέρα από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.
2. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.
3. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται ουσιαστική αύξηση που θα ξεπερνά το 7%, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ των συνταξιούχων, οδηγεί στη στήριξη του εισοδήματος τους, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.
Κ. Χατζηδάκης: Το 2022 αναμένεται να φτάσουμε στις 280.000 απονομές
Λαμβάνοντας τον λόγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «είναι μια μέρα μεγάλης ικανοποίησης και συγκίνησης για την προσπάθεια που έχει γίνει προκειμένου να φτάσουμε μέχρι εδώ». «Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, μία προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη αν ληφθεί υπόψη όχι μόνο ο αριθμός των εκκρεμών περιπτώσεων αλλά και οι δομικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις, ενώ το 2019 είχαν εκδοθεί μόλις 123.000 (αύξηση 83%). «Το 2022 αναμένεται να φτάσουμε στις 280.000 απονομές. Μέσα σε 22 μήνες, εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις. Το 1/6 δηλαδή των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε.
Εκκαθαρίστηκε το στοκ των εκκρεμοτήτων της περιόδου 2016-2021
Πλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμοτήτων της περιόδου 2016-2021, με εξαίρεση ορισμένες εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους θα ήταν ακόμη και παράνομο να εκδοθούν στην παρούσα φάση. Επίσης, έχει ήδη εκδοθεί το 85% των συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν μέσα στο 2022.
Στους δύο μήνες ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «πλέον, ο e-ΕΦΚΑ μπορεί και εκδίδει πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις που εκδίδονταν το 2019, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης που υποβλήθηκε το 2022, μειώθηκε στους δύο μήνες από 18 μήνες που απαιτούνταν για μία αίτηση συνταξιοδότησης το 2019».
«Είναι μία εντυπωσιακή αποκλιμάκωση που μας κατατάσσει επιτέλους ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου, που σέβονται τον πολίτη και δεν τον ταλαιπωρούν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και υπερημερίες.
Όλα αυτά – οφείλω να το πω – έγιναν πράξη με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Πέραν από προσλήψεις, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό management, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτό το πετύχαμε στον e-ΕΦΚΑ» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.
Η πορεία μέχρι την εκκαθάριση και οι δυσκολίες
Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση πάνω από 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Όπως ανέφερε, το πρόβλημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων ήταν αρκετά περίπλοκο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη φύρδην μίγδην συγχώνευση των πρώην Ταμείων, που το καθιστούσε ακόμα πιο σύνθετο, αλλά και τις πάνω από 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί.
«Από την πρώτη στιγμή, που ήρθα στο υπουργείο, κατάλαβα πως πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε πολιτικές “έξω από το κουτί”», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το αίτημα για παραπάνω προσλήψεις υπαλλήλων από μόνο του δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. «Από την πρώτη στιγμή, λειτουργήσαμε με μία αντίληψη σύγχρονου management, με στόχο να δημιουργήσουμε έναν νέο μηχανισμό απονομής συντάξεων απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος. Υλοποιήσαμε πολιτικές ριζοσπαστικές» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που αντιμετώπισε σε αυτή την προσπάθεια.
Ενδεικτικά, σημείωσε ότι υπήρξαν αντιδράσεις για τη θέσπιση των προκαταβολών συντάξεων για εκείνους τους εν αναμονή συνταξιούχους που περίμεναν για 1, 2 ή και 3 χρόνια, τη σύνταξή τους, για τον θεσμό των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 60 ημέρες, για τη διαδικασία των συντάξεων fast track, καθώς και για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, όπου αναβαθμίζει συνολικά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, άρα και τον μηχανισμό έκδοσης συντάξεων.
«Εμείς, παρόλα αυτά, προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στον στόχο» δήλωσε, απαριθμώντας τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, όπως είναι η ομάδα έργου που θα αναλάμβανε την επίβλεψη της αποκλιμάκωσης και η δημιουργία του ηλεκτρονικού Πύργου Ελέγχου, με στόχο την παρακολούθηση όλων των εκκρεμοτήτων ανά την Ελλάδα, αλλά και της προόδου του κάθε εισηγητή και της κάθε διεύθυνσης. Πλέον, ο ΕΦΚΑ ξέρει πόσες συντάξεις εκδίδει ο κάθε υπάλληλος, ποιος καθυστερεί και ποια διεύθυνση απονομών υπερκαλύπτει τους στόχους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε το υπουργείο επένδυσε στον ανθρώπινο παράγοντα και δόθηκαν οικονομικά και ηθικά κίνητρα στους υπαλλήλους, προκειμένου να αυξήσουν την απόδοσή τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς βραβεύθηκαν, πριν από λίγους μήνες, για την απόδοσή τους.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο ΕΦΚΑ κινείται πλέον σε τροχιά δυναμικής επίλυσης των παθογενειών που συσσωρεύτηκαν εν τη γενέσει του και πρέπει να τονίσω πως ο ΕΦΚΑ δεν είναι μόνο συντάξεις. «Έχει ως αποστολή και την καθημερινή εξυπηρέτηση 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων για θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά και για μία σειρά από κοινωνικές παροχές και σε αυτό το κομμάτι λειτουργήσαμε επιθετικά και με γνώμονα τον ανυπεράσπιστο πολίτη. Δημιουργήσαμε τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555, όπου και γι’ αυτόν υπήρχαν στην αρχή αντιδράσεις. Μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο λειτουργίας, εξυπηρέτησε 3,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών. Θέσαμε σε λειτουργία, μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η θέσπιση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ.
Ανέφερε τέλος πως η προσπάθεια συνεχίζεται με την αποκλιμάκωση των επικουρικών συντάξεων. «Συνεχίζουμε με τη διαρκή βελτίωση του 1555, αλλά και την αλλαγή της εικόνας του ΕΦΚΑ συνολικά, με επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες, με καλύτερες υποδομές στα υποκαταστήματα και με τη δημιουργία εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας» τόνισε.