Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα χωρίς να έχουν διαλευκανθεί τα κίνητρα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και με τους υπεύθυνους των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και του Predator να παραμένουν σε ενεργό δράση, έκρουσαν χθες με ξεχωριστές παρεμβάσεις τους η Εξεταστική Επιτροπή (PEGA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ανησυχητική προοπτική της διενέργειας βουλευτικών εκλογών με τους υπόλογους ασύλληπτους έθεσε στο τραπέζι με δηλώσεις της στην Αθήνα η εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι ιν τ Βέλντ δηλώνοντας ότι το θέμα «πρέπει να διαλευκανθεί οπωσδήποτε πριν τις εκλογές». Τόνισε μάλιστα ότι ένα από τα δύο βασικά σενάρια της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου είναι να ενέχεται στην υπόθεση η κυβέρνηση. Ποιος χρησιμοποιεί το Predator; «Δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το ένα, το χρησιμοποιεί η ίδια η εταιρεία για οποιονδήποτε λόγο. Το άλλο, το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ή κυβερνητικοί κύκλοι» είπε και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν προς το σενάριο της εμπλοκής «προσώπων» ή «κύκλων» από την κυβέρνηση. Κατονόμασε μάλιστα τον πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη και «κάποιους από τους συνεργάτες του».
Περαιτέρω η ευρωβουλευτής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «η επίκληση της “εθνικής ασφάλειας” έγινε για να αποκρυφτούν οι λόγοι παρακολούθησης του Κουκάκη, του Ανδρουλάκη και άλλων». Επίσης σχολίασε δηκτικά τον ισχυρισμό ότι ο φάκελοι του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ καταστράφηκαν «δυστυχώς και κατά λάθος» και χαρακτήρισε «πολύ επιφανειακή» την έρευνα των ελληνικών αρχών για τη δράση του Predator. «Οι εθνικές εκλογές είναι και Ευρωπαϊκές Εκλογές. Πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Πρέπει πριν από τις εκλογές να διαλυθεί και η παραμικρή σκιά σχετικά με παρεμβάσεις» ξεκαθάρισε.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρακολούθηση πολιτικών προσώπων για «εθνικούς λόγους» στην επόμενη προεκλογική περίοδο ή να παραμείνει σε δράση το σύστημα του Predator που στοχοποιεί συνήθως τους ίδιους πολιτικούς και δημοσιογράφους με την ΕΥΠ φαίνεται ότι ανησυχεί και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση με τέσσερις παρεμβάσεις για αδιάβλητη προεκλογική εκστρατεία. Ειδικότερα πρότεινε:
- Να τερματίσει άμεσα η κυβέρνηση τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.
- Να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη.
- Να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κυρίας Βλάχου η οποία, όπως της καταλόγισε «φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή»
- Να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.