Στη σταδιακή υλοποίηση ενός πακέτου μέτρων στήριξης προχωρά η κυβέρνηση, καθώς στο ενεργειακό μέτωπο τα νερά είναι αχαρτογράφητα ενώ η απειλή της ύφεσης γίνεται όλο και εντονότερη. Μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα και στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές- που θα γίνουν εκτός απροόπτου την άνοιξη – ένα πρώτο πακέτο μέτρων έχει ανακοινωθεί. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να τρέχουν μήνα- μήνα, ενώ σε αυτή την χρονική συγκυρία τηρείται στάση αναμονής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν πρώτα να δουν την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και παράλληλα να εξετάσουν διεξοδικά τα οικονομικά περιθώρια, καθώς δεν πρέπει να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία. Αυτό που άλλωστε τονίζεται είναι πως τα μέτρα θα είναι κοστολογημένα, προκειμένου να μην αναβιώσουν μνήμες από το μνημονιακό παρελθόν.
Τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει” θα εφαρμοστούν σε βάθος έξι μηνών, καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως η κυβέρνηση θέλει να φτάσει μέχρι τις κάλπες με μια θετική ατζέντα.
Η αρχή γίνεται το Δεκέμβριο οπότε και θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους πλέον ευάλωτους, ακολουθεί τον Ιανουάριο η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το Φεβρουάριο θα τρέξουν οι αυξήσεις στις συντάξεις (θα δοθούν αναδρομικά και για τον Ιανουάριο). Τέλος έρχεται την Ανοιξη η αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο που αφορά περίπου 650.000 χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει κρατήσει εφεδρείες και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα στην οικονομική «μάχη» θα επιστρατεύσει πρόσθετα μέτρα στήριξης. Η επιστροφή του πληθωρισμού σε μονοψήφια (αν και υψηλά επίπεδα) μεταθέτει τη συζήτηση για νέες παρεμβάσεις και η μάχη θα δοθεί πρωτίστως για την τιθάσευση των τιμών στα ράφια (π.χ. με το “καλάθι του νοικοκυριού”). Ωστόσο κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η πορεία των τιμών στην ενέργεια, καθώς ένα νέο ράλι αυξήσεων θα τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προυπολογισμούς.
Όσον αφορά στο ενεργειακό πεδίο έχουν ανακοινωθεί οι επιδοτήσεις του μήνα στα τιμολόγια, ενώ 1.3 εκατομμύρια πολίτες θα πάρουν τους επόμενους μήνες το επίδομα θέρμανσης. Από εκεί και πέρα δεν είναι υπό εξέταση ένα νέο fuel pass, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιδότησης στο diesel κίνησης είναι ένα θέμα που παραμένει στο τραπέζι (ανάλογα με τις εξελίξεις). Σε αυτή την χρονική στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στον μηχανισμό για την άμεση ανάκτηση “υπερεσόδων” των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά σε έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στον κλάδο της προμήθειας.
Παράλληλα η Αθήνα εστιάζει στην ανάγκη να ληφθούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί πανευρωπαϊκή απάντηση έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Προς το παρόν ωστόσο οι ευρωπαικές αποφάσεις πηγαίνουν από την μία σύνοδο στην επόμενη και τώρα το βλέμμα στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας το Νοέμβριο.
Το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης
Σε δύο άξονες κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες το 2023. Πρώτον θέλει να στείλει μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο είναι απαραίτητο, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. χαμηλόμισθους, συνταξιούχους). Δεύτερον ποντάρει σε ένα αφήγημα σταθερότητας, επισημαίνοντας πως σε μία εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.
Με ανάλογη ρητορική θέλει η Νέα Δημοκρατία να φτάσει μέχρι τις κάλπες της απλής αναλογικής, ποντάροντας στη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και επιδιώκοντας να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό τις σχέσεις με το κεντρώο κοινό (σχέσεις που είχαν δεχθεί πλήγμα μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις).
Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο η ακρίβεια να οδηγήσει σε μία ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό στο δρόμο προς τις κάλπες θα δοθεί βαρύτητα πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας. Η κυβέρνηση να μιλά για μια εισαγωμένη κρίση απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Δεδομένο πάντως είναι πως όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης