Για σκάνδαλα που «ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σαν τη Λερναία Ύδρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση για «λεηλασία του δημόσιου πλούτου» και «συγκροτημένη στρατηγική διακυβέρνησης που έχει να κάνει το βόλεμα ‘ημετέρων’ τους».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αυτά γίνονται «σε μια περίοδο που συντελείται η μεγαλύτερη και σκληρότερη αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς της χώρας».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε έρευνα της ΙΝΕ ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία μέσα στο ’22 για νοικοκυριά έως 750 ευρώ έχει συντελεστεί μείωση της αγοραστικής δύναμης τους κατά 40%, την ίδια στιγμή που η χώρα είναι «αρνητική πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, στον πληθωρισμό και κάποιοι κερδίζουν από αυτό, είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα σούπερ μάρκετ».
Υποστήριξε ακόμη ότι με αφορμή την πανδημία υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ελαστικού θεσμικού περιεχομένου για απευθείας αναθέσεις -7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς- και πως τώρα «βλέπουμε να σκάνε σα χειροβομβίδες μια μετά την άλλη σκάνδαλα που αφορούν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού και νεοδημοκρατικού περιβάλλοντος».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη, γιατί η κυβέρνηση νόμιζε ότι παίζει σε άδειο γήπεδο καθώς είχε δεσμεύσει τα περισσότερα ΜΜΕ στο πλαίσιο της λίστας Πέτσα, είχαν την αίσθηση ότι είναι ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι νομίζουν για να σφετεριστούν τον δημόσιο πλούτο για τον πλουτισμό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό ξετυλίγεται μπροστά μας με διάφορους Πάτσηδες».
Για τον αν ήξερε ή όχι η κυβέρνηση για την περίπτωση Πάτση, σημείωσε ότι «το ζήτημα έχει αναδειχθεί εδώ και δύο χρόνια με δημοσιεύματα, υπήρξε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. που πήρε ο εν λόγω βουλευτής της Ν.Δ. από τα ΕΛΤΑ».
«Ο κ. Πάτσης είχε πολύ στενές σχέσεις με μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι κουμπάρος του κ. Πέτσα, ο κ. Πέτσας δεν ήξερε με τι ασχολείται ο κουμπάρους του;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν μέχρι πρότινος συνεταίρος του. Κερασάκι στην τούρτα: είχαν βάλει ως συντονιστή του τμήματος της ΝΔ για την πολιτική σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον υιό του κ. Πάτση».
Κατόπιν αυτών υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για περιπτωσιολογία αλλά για «σχέδιο, βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Γιατί υπάρχουν εκατοντάδες Πάτσηδες, εισπρακτικές εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί με σχέδιο να κάνουν αυτή τη δουλειά».
Καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος στη χώρα και πως τα κόκκινα δάνεια πέρασαν σε μια νύχτα από τις τράπεζες στα funds με έδρα στο εξωτερικό μέσω διαφόρων servicers, με ποσοστό περίπου μισό της τιμής.
Στο ερώτημα τι θα κάνει για τα κόκκινα δάνεια εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει προτεραιότητα σε ρυθμίσεις που θα είναι ευνοϊκές όχι για τα fundsν αλλά για τους πολίτες που θα πρέπει να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ανακτήσουν την περιουσία τους». «Δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε, αυτή όμως είναι η πολιτική μας βούληση, αυτή τη φορά είμαστε εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων». Πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ ακολουθήθηκε άλλη στρατηγική, όπως στην Κύπρο, όπου υπήρξε η δυνατότητα αυτό που γίνεται με τους servicers να γίνεται απευθείας με τους ιδιοκτήτες, δηλαδή αντί να παίρνουν μισοτιμής οι servicers, να δίνουν κάτι παραπάνω οι ιδιοκτήτες και να μπορούν να ρυθμίζουν το ακίνητο τους. Μόνο 3% όσων επιχείρησαν να ρυθμιστεί το δάνειο τους εξωδικαστικά έχουν καταφέρει να πάρουν ρύθμιση σήμερα», είπε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Eurostat θα βγάλει τα αποτελέσματα για το αν σχέδιο Ηρακλής, οι εγγυήσεις που δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο θα καταγραφούν λογιστικά έστω σε πρώτη φάση στο δημόσιο χρέος». Δηλαδή, σχολίασε, «η ατζαμοσύνη των κυβερνητικών επιλογών μπορεί σε λίγες μέρες και επισήμως να χρεώσει το δημόσιο χρέος 19 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη απάντησε πως «θα είναι ατόπημα του πρωθυπουργού να μην απαντήσει στη Βουλή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών». «Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας για ένα κρισιμότατο θέμα δεν θα έλθει να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν το κάνει σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, ότι φυγομαχεί και δεν έχει επιχειρήματα, ότι επιβεβαιώνει όσα αναφέρω στην ερώτηση που του κατέθεσα».
Έκανε επίσης λόγο για «ένα ερώτημα υπαρξιακό για την δημοκρατία: αν θα πάμε σε μία εκλογική αναμέτρηση με το Predator να είναι σε λειτουργία και να κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους με την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Θα είναι εκτροπή από την δημοκρατική λειτουργία».
«Να έλθει να πει τα επιχειρήματά του στη Βουλή ο κ . Μητσοτάκης και να δώσει απαντήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, δημοσιεύματα και αποδείξεις ότι ένα παράνομο λογισμικό είναι σε λειτουργία. Ήλθε στην χώρα με ευθύνη του γραμματέα του και τα κρίσιμα πρόσωπα που συνδέονται με την λειτουργία δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, προφυλάχθηκαν, ενώ το παράνομο λογισμικό συνεχίζει να λειτουργεί. Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η μεγάλη σκιά στα πολιτικά πράγματα και ο Μητσοτάκης να επικαλείται το απόρρητο».