Skip to main content

Ν. Κεραμέως: Νέες προσλήψεις ψυχολόγων μεταξύ των μέτρων κατά της παιδικής κακοποίησης

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέες προσλήψεις ψυχολόγων, συνεργασία με υποστηρικτικούς Φορείς, οριζόντιες επιμορφώσεις των στελεχών εκπαίδευσης, αλλά και πάνω από 150 νέα προγράμματα σπουδών, που καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων, περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, που ανέδειξε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Τα βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ανέδειξε σήμερα στη βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση επί του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση».

Αυτά, σύμφωνα με την υπουργό, περιλαμβάνουν προσλήψεις ψυχολόγων, συνεργασία με αρμόδιους υποστηρικτικούς Φορείς, οριζόντιες επιμορφώσεις των στελεχών εκπαίδευσης, αλλά και πάνω από 150 νέα προγράμματα σπουδών  που καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων.

Ειδικότερα, τα μέτρα προστασίας των παιδιών είναι τα εξής:

Βραχυπρόθεσμα Μέτρα

·         Προσλήψεις 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, έναντι 1.700 τη σχολική χρονιά 2018-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ.

·         Υποστηρικτικοί φορείς (π.χ. Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα, με επιτόπια παρουσία, στα σχολεία, προς υποστήριξη σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό, με σκοπό πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών μας και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Από το 2018-2019 έχει αυξηθεί κατά 152% η συνολική δαπάνη για υποστηρικτικές δομές.

·         Θεσμοθέτηση Συμβούλου Σχολικής Ζωής: εκπαιδευτικού που είναι το πρώτο σημείο αναφοράς για μαθητές που θέλουν να μοιραστούν κάτι που τους προβληματίζει, που ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, οι μαθησιακές δυσκολίες, η συμπερίληψη και ενσωμάτωση και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

·         Οριζόντιες επιμορφώσεις των στελεχών εκπαίδευσης σε ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Μακροπρόθεσμα Μέτρα  

·         Όπως είπε η κ. Κεραμέως, ήδη από πέρυσι έχουν ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με θεματικές που στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, όπως η σεξουαλική αγωγή. Η Σεξουαλική Αγωγή διδάσκεται από το δημοτικό – σε Γ’ και ΣΤ’ τάξη, καθώς και στη Β’ Γυμνασίου, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης διδάσκονται και καλλιεργούνται έννοιες όπως ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, ισότητα των φύλων, συνεργασία/συνεργατικότητα, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπερίληψη στην εκπαίδευση, σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός.

·         Επιμορφώσεις: Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 125.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

·         166 Νέα Προγράμματα Σπουδών: καλλιεργείται το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων, π.χ. μέσα από τα κείμενα στα μαθήματα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Η διάσταση αυτή διαπνέει όλα τα νέα προγράμματα σπουδών.

Η υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή της, τόνισε ότι «Με τις δράσεις και τις πολιτικές μας, υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας κάθε παιδιού, προλαμβάνουμε, ευαισθητοποιούμε, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας εν τη γενέσει τους».