Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να συνομιλεί με τη Γερμανία μακριά από ρόλους του παρελθόντος, όπως του πιστωτή και του δανειζόμενου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Όπως σημείωσε, χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και της πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την περυσινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα επιτέλους έχει βρεθεί εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, έχει περάσει 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, έχει εκτινάξει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, μειώνει το δημόσιο χρέος, που φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται παράλληλα με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.
«Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο»
Ειδικά για την Τουρκία, είπε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο Πρόεδρος Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, να δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα. Όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν».
Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, απομακρύνοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, που τόνισε πως οι γείτονες «θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Η περιοχή δεν έχει περιθώριο για άλλες εστίες έντασης».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή, έστω καθυστερημένα, η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και της νομιμότητας.
«Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων»
Για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ειδικά του κατοχικού δάνειου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως για την Αθήνα το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. «Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της, ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής, όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο» ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα προσβλέπει πάντα σε λύση στο θέμα του κατοχικού δανείου, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία και τις νομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Για εμάς αυτή η συζήτηση είναι πάντα επίκαιρη, ωστόσο το γεγονός πώς έως τώρα δεν έχει βρεθεί λύση δεν σκιάζει το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ξεκαθάρισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να συνεργαζόνται πλέον για τους κοινούς στόχους της ηπείρου, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου, ρόλους του παρελθόντος. Όπως τόνισε, η Ελλάδα τώρα δεν ζητά απλά παθητικά, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συνέβαλε στη διάρκεια της πανδημίας στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, καθώς και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, πρωταγωνιστεί τώρα σε μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και στην περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Σολτς: Οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του ο Όλας Σολτς αναφέρθηκε στη «μακρά και πολυκύμαντη» ιστορία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ σημείωσε τις καλές σχέσεις των πολιτών των δύο χωρών που «αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε φορά που περνάμε τουριστική σεζόν».
Αναφερόμενος στην Ακρόπολη είπε ότι πρόκεται για «την κοινή μας ευρωπαϊκή ιστορία». «Η Δημοκρατία έχει εδώ την πρώτη εκδήλώση στην πράξη», είπε.
Σήμερα φτάσαμε σε μια «νέα Ελλάδα», είπε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος. «Παρά τις κρίσεις, οι οικονομικές συνήθκες είναι εξαιρετικές, η δυναμική είναι απόλυτα απτή».
Σύμφωνα με τον κ. Σολτς συζητήθηκαν οι εξής προκλήσεις:
- Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γιατί είναι η αιτία για πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε
- Ενεργειακή κρίση, απόρροια της κρίσης στην Ουκρανία. «Είναι σαφές ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν».
- Ανατολική Μεσόγειος, την οποία χαρακτήρισε «μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες». Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν, είπε επίσης, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.
Σύμφωνα, τέλος, με τον Γερμανό καγκελάριο συζητήθηκε επίσης η διεύρυνση της ΕΕ (Ουκρανία, Γεωργία, Δυτικά Βαλκάνια).
Η συγκυρία της επίσκεψης και οι προσδοκίες
Νωρίτερα το πρωί ο κ. Σολτς επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης όπου τον ξενάγησε ο Κ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα ενώ είναι ταυτόχρονα η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας.
Η επίσκεψη Σολτς λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων αλλά και του θρίλερ διαβουλεύσεων για την πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, πραγματοποιεί ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Η Αθήνα προσδοκά η επίσκεψη του κ. Σολτς να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο πλέον εκφράζει πιο συχνά τη δυσαρέσκειά του για την στάση της Άγκυρας, κάτι που αποτυπώθηκε με την πρόσφατη καταδίκη από τη Γερμανία των τουρκικών απειλών.
naftemporiki.gr