«Πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, πνίγονται άνθρωποι στην ευρωπαϊκή θάλασσα και εδώ υπάρχει θέμα για τη Frontex. Έρευνα και διάσωση υπάρχει σε αυτό τον οργανισμό;», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ευθύνες και παραβιάσεις της FRONTEX στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με αφορμή τη σχετική έκθεση του OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης).
Ο κ. Αρβανίτης μίλησε για «γενοκτονία», κατήγγειλε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού και ζήτησε απαντήσεις για τον «ρόλο» της FRONTEX.
Αναφερόμενος στα πιο πρόσφατα τραγικά περιστατικά, ο ευρωβουλευτής τόνισε: «Ενενήντα δύο άνθρωποι γυμνοί στα σύνορα με την Τουρκία, 120 άνθρωποι πνίγονται παρουσία της Frontex στην Ιταλία, 75 Αφγανοί πρόσφυγες με pushbacks από Βουλγαρία στην Ελλάδα. Στα Κύθηρα 10 νεκροί και 15 τουλάχιστον αγνοούμενοι».
«Τι ακριβώς κάνει η Frontex όταν βλέπει ένα σκάφος να έρχεται από την Τουρκία; Τους αφήνουμε στα διεθνή ύδατα; Έρευνα και διάσωση υπάρχει σε αυτόν τον οργανισμό;», πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Αρβανίτης περιέγραψε το ταξίδι της φρίκης: «Ηρθαν τα καράβια κ. επίτροπε, έρχονται από τη Σμύρνη μέχρις όπου φτάσουν, για να σκάσουν στα βράχια και να πνιγούν οι άνθρωποι ή κάποιοι να χαθούν στα διεθνή ύδατα και κάποιοι λίγοι να σωθούν. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι γενοκτονία».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατήγγειλε τη βράβευση του πρώην επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί, από την ελληνική κυβέρνηση, «λίγες εβδομάδες πριν από τη ντροπιαστική εξώθηση του πρώην πανίσχυρου εκτελεστικού διευθυντή της FRONTEX σε παραίτηση, υπό το βάρος των αποκαλύψεων της έκθεσης OLAF», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή.
Η συζήτηση ήταν εκτός προγραμματισμένης ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εργασιών της πρώτης ημέρας έπειτα από κατεπείγουσα πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά «πέτυχε μια σπουδαία νίκη καθώς η πρότασή της εγκρίθηκε από το Σώμα με ευρεία πλειοψηφία (209 υπέρ, 135 κατά και 14 “λευκά”)».