Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Κομβικής σημασίας είναι αυτή η εβδομάδα για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα διπλωματικό σπριντ για την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής των 27, ενώ αύριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του πακέτου προτάσεων της Κομισιόν για την ενεργειακή μάχη. Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για την συνεχιζόμενη προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μετά το πρωτοφανές και απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.
Στο μέτωπο της οικονομίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής καθώς μένει να φανεί που τελικά θα καταλήξει η σύνοδος κορυφής και αν θα γίνουν επιτέλους κάποια βήματα προς τα εμπρός. Με δεδομένο πάντως πως οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προχωράνε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ωστόσο εκπέμπεται μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Μιλώντας το Σάββατο σε κομματικό ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια «μεγάλη κρίση ακρίβειας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε» επισημαίνοντας πως «το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε και έχουμε τους πόρους να το κάνουμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό το οποίο και εμείς εκτιμούσαμε».
Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως έχουν δημιουργηθεί δημοσιονομικά περιθώρια για μια σειρά πρόσθετων δράσεων, καθώς υπάρχουν θετικά μηνύματα στο πεδίο της οικονομίας (π.χ. πορεία τουρισμού, εξαγωγών). Ωστόσο με τα σύννεφα της ύφεσης να πυκνώνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζεται πως δεν θα γίνουν κινήσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία.
Μπαράζ επαφών για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας
Το πρόσφατο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο έδειξε πως η Τουρκία σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Για ένα «σοκαριστικό περιστατικό» και για μια «απάνθρωπη εικόνα» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που χθες ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον
Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών, επισημαίνοντας «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».
Στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι και δεν αναμένουν ουσιαστική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα το 2023. Στην πράξη η Τουρκία με την επιθετική ρητορική της υπονομεύει τη δημιουργία ενός κλίματος που θα επέτρεπε εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ενδεικτικά αναφέρεται η εμμονική ρητορική της γειτονικής χώρας στην αποστρατικοποίηση των νησιών και η απόπειρα «αναβίωσης» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Για το δήθεν «μνημόνιο» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ένα «μνημόνιο»- που όπως επεσήμανε – δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.