«Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει προβεί σε όλες οι απαραίτητες δράσεις, αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων, ώστε η αεράμυνα της χώρας να διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα».
Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα «Επιστροφή του αντιαεροπορικού βεληνεκούς συστήματος ‘‘Πάτριοτ”, το οποίο απεστάλη στη Σαουδική Αραβία, λόγω της οξύνσεως της τουρκικής επιθετικότητας».
Συναφώς, «επί του παρόντος, δεν απαιτείται οποιαδήποτε μεταβολή της παρούσας επιχειρησιακής κατάστασης, εντούτοις, σε περίπτωση που η επιστροφή της εν λόγω συστοιχίας κριθεί σκόπιμη, αυτή δύναται να υλοποιηθεί άμεσα», διευκρίνισε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, μετά τη συνάντηση του Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ο κ. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει σημαντική την κοινή του επίσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία.
«Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης.