Skip to main content

Βουλή: Στην Ολομέλεια ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Σήμερα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι διατάξεις του υφιστάμενου ΚΕΔΕ, κατά τα τελευταία σαράντα οκτώ (48) έτη που ισχύει και εφαρμόζεται, έχουν υποστεί πολλαπλές (εκατοντάδες) τροποποιήσεις στο περιεχόμενό τους, είτε ευθέως μέσω μεμονωμένων ή και πιο συστηματικών αλλαγών επί συγκεκριμένων διατάξεών του.

«Η αποσπασματικότητα των τροποποιήσεων, είχε ως συνέπεια ότι εξακολουθούν να ενσωματώνονται στον ΚΕΔΕ διατάξεις ή ρυθμίσεις που απηχούν κοινωνικές συνθήκες, δομές, αντιλήψεις και όρους οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης του προηγούμενου αιώνα, οι οποίες δεν εφαρμόζονται ή η εφαρμογή τους δεν έχει πλέον πρακτικό νόημα ή δεν είναι πλέον δόκιμη», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και σημειώνεται ότι υπό τους όρους αυτούς, η κωδικοποίηση της παραπάνω νομοθεσίας είναι επιβεβλημένη, για να διασφαλιστεί τόσο η λειτουργία της διοίκησης και η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων σε νομοθετικό περιβάλλον κατά το δυνατόν ασφαλές και σαφές, όσο και η αντίστοιχη γνώση, ενημέρωση και προστασία των διοικούμενων.

Αναφέρεται εξάλλου ότι «η κωδικοποίηση και η αναμόρφωση του δικαίου συνιστούν πρακτικές καλής νομοθέτησης, που συντείνουν στην πραγμάτωση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και στην απλούστευση της καθημερινότητας των πολιτών».

Στην απαλοιφή αναχρονιστικών διατάξεων εστιάζει η ΝΔ

«Mε τον κώδικα που έρχεται σήμερα προς ψήφιση, βλέπουμε διατάξεις αναχρονιστικές να απαλείφονται, αλλά βλέπουμε και διατάξεις προσαρμοσμένες στο σήμερα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που εξελίσσεται στη Βουλή, και επισήμανε ενδεικτικά ότι στον Κώδικα που υφίσταται σήμερα, «προβλέπεται η προσωποκράτηση, η οποία όμως έχει καταργηθεί με νόμο του 2010». Ιδίως για τις διατάξεις που απαλείφονται ή επικαιροποιούνται, ο Βασίλης Σπανάκης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατάσχεση σε εκείνα τα πράγματα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση ενός φορολογούμενου, για εκείνα τα πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία, προκειμένου να του φέρει το εισόδημα για τη διαβίωσή του» και επίσης, «στο πρόγραμμα πλειστηριασμού προστατεύεται η πρώτη κατοικία διότι υπάρχει σπουδαίος λόγος».

«Ξεκαθαρίζονται διατάξεις ώστε να διευκολύνονται όλοι οι φορολογούμενοι, οι δικηγόροι, οι λογιστές, όλοι οι εμπλεκόμενοι και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό διότι τον κώδικα δεν τον τηρεί μόνο το Δημόσιο. Τον τηρεί ο ΕΦΚΑ, τον εφαρμόζουν οι δήμοι», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

2,39 εκατομμύρια οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπολίτευση, αξιοποιώντας την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή συζήτηση, αναφέρθηκε με στοιχεία στην αύξηση των οφειλετών με χρέη στην εφορία, στους οφειλέτες που είναι ανοικτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και στους οφειλέτες που έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

«Στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες είναι 2,39 εκατομμύρια, στην εφορία είναι 4,23 εκατομμύρια, σύνολο 6,62 εκατομμύρια ΑΦΜ», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης που πρόσθεσε ότι οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 43,43 δισ. ευρώ, στην εφορία είναι 112,65 δισ. ευρώ. Συνολικά, είναι 156,08 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που επικαλέστηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και που δείχνουν ότι μόνο σε έναν μήνα φέτος, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, οι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά οκτακόσιες χιλιάδες. Από τα τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες οφειλετών, το ένα εκατομμύριο εννιακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες οφειλετών είναι ανοικτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ στο ένα εκατομμύριο τριακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες οφειλετών έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως είπε, ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ανέλθει σε 112,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,5 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα προς είσπραξη, και σε όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη από ιδιώτη προς ιδιώτη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε, εκ προοιμίου, την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σε ποια χρήματα αναφερόταν χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης για το λεγόμενο αποθεματικό-μαξιλάρι. «Πάρτε σαφέστατη θέση στα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι «εμείς τα μαζέψαμε». Απαντήστε πόσο είναι το αποθεματικό τώρα, πόσο το υπολογίζετε τέλος του χρόνου και κυρίως απαντήστε με σαφήνεια από Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, πόσο ακριβώς το παραλάβατε, τι έχετε δώσει, τι έχει μείνει», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εμφατικά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. «Δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε για χρέη προς το Δημόσιο ούτε για τις τράπεζες. Στα θέματα προστασίας πρώτης κατοικίας τα κάνατε χειρότερα από ό,τι τα παραλάβατε», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης και επισήμανε ότι στον Κώδικα προβλέπεται ότι «η κατάσχεση στα χέρια τρίτου ενεργείται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ με κατασχετήριο μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη», πρόβλεψη που, όπως τόνισε, πρέπει να αλλάξει.

Θετικά βλέπει τον Κώδικα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Και μόνο επειδή επιχειρούμε να κωδικοποιήσουμε σωρεία διατάξεων, οι οποίες προστέθηκαν σαράντα οκτώ χρόνια μετά από την προηγούμενη, σ’ ένα θέμα που ετησίως εισφέρονται απίστευτος αριθμός νέων ρυθμίσεων, είναι εξ αντικειμένου μια θετική πρωτοβουλία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Κώστας Σκανδαλίδης, που επισήμανε ότι «η πολυνομία είναι άσκηση μαρτυρίου στους πολίτες». Όπως πάντως υπογράμμισε, «η κωδικοποίηση δεν είναι πανάκεια και ούτε από μόνη της σταματά την πολυνομία», όπως ισχύει, όπως είπε, στην περίπτωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που «μέσα σε εννέα χρόνια, από τα ογδόντα δύο άρθρα του, μόνο τρία έχουν μείνει χωρίς τροποποίηση». «Αυτό που πρέπει να αξιολογείται είναι αν οι τροποποιήσεις είναι αποτέλεσμα της δυναμικής των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων που ρυθμίζονται και των αναγκών που προκύπτουν ή είναι αποτέλεσμα της πίεσης πελατειακών συμφερόντων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

«Η έγνοια σας είναι να κωδικοποιηθεί ένα άδικο αντιλαϊκό πλαίσιο που εξυπηρετεί ακριβώς την ικανότητα του αστικού κράτους να εισπράττει φόρους και χαράτσια και με αυτά βέβαια να επιδοτείτε το κεφάλαιο για νέες επενδύσεις. Αφορά το πώς το κράτος θα γίνει πιο αποτελεσματικό στην είσπραξη, στη λογική των ταχύτερων διαδικασιών, με την αξιοποίηση και των ψηφιακών ηλεκτρονικών μέσων», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Όπως εξάλλου υπογράμμισε, οι κυβερνήσεις επιστρατεύουν πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς είσπραξης, με την ανάθεση της είσπραξης δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, τράπεζες, στα «αρπακτικά» των εισπρακτικών εταιρειών, που «σφίγγουν πιο σφιχτά τη θηλιά στον λαιμό του λαού» και γι΄αυτό τους δίνεται πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών.

«Αυτές οι σελίδες που μας φέρατε, είναι αυτό το φορολογικό τέρας που έχει φτιάξει η Πολιτεία και κατασπαράζει καθημερινά τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και υπογράμμισε ότι όλες οι διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων «είναι όλες αυτές οι διατάξεις που κάνουν τη ζωή των Ελλήνων δύσκολη. Είναι όλες αυτές οι διατάξεις που πολλές φορές αναγκάζουν και υποχρεώνουν τους Έλληνες να χάσουν τα σπίτια τους. Είναι όλες αυτές οι διατάξεις, με βάση τις οποίες μια ωραία πρωία βλέπεις δεσμευμένο τον λογαριασμό σου και χάνεις τα χρήματά σου. Είναι όλες αυτές οι διατάξεις που σε έχουν φτάσει στο όριο της φτωχοποίησης».

«Σε έναν κόσμο ψηφιοποιημένο, το φορολογικό λογισμικό δεν πρέπει να είναι εκτός ελέγχου από τη χώρα, αλλά να ελέγχεται από τη χώρα, από την Ελλάδα. Το λογισμικό είναι το κλειδί, η βάση για ό,τι γίνεται και αποτελεί πρωτίστως θέμα εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι «έχει παραδοθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την ΑΑΔΕ, ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της νέας τεχνολογικής επανάστασης, έχουν παραδοθεί ουσιαστικά οι δυνατότητες για ανάπτυξη, η προοπτική για εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα με καταστροφικές συνέπειες».

Πηγή: ΑΜΠΕ