Η Τουρκία επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές, αλλά σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές της, όσο και τη φιλική της διάθεση στον τουρκικό λαό» ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας συνεχίζει να πορεύεται με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, εμμένοντας στις καθαρές της θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών, τη συμπαράσταση των συμμάχων της.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια όσοι λένε πολλά, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισήγησή του, μία ημέρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν. «Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε.
«Τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας»
Εστιάζοντας στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και ότι απαιτούνται εκτός από εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή» ανέφερε συγκεκριμένα.
«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική, αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους» πρόσθεσε.
Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η πρότασή μας για ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη – το αέριο το οποίο εισάγεται με αγωγούς αλλά και το LNG – αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική». Σημείωσε πάντως πως αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί και από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις, όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα το ξαναπώ: δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση. Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας» συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ενεργειακές ανατιμήσεις, με παρεμβάσεις που συνδέονται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από όσο εκτιμούσαμε»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «παρά το δυσμενές περιβάλλον η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους» ενώ «η ανεργία υποχωρεί και το μέσο εισόδημα παρά τις δυσκολίες, παρά τους μισθούς οι οποίοι είναι ακόμα χαμηλοί, στηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα».
Σημαντικές εξαγγελίες στον τομέα των επενδύσεων
«Σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι «θα έχουμε σημαντικές εξαγγελίες στον τομέα αυτόν και εντός αυτής της εβδομάδος». «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται, το συμμερίζονται και αυτό είναι κάτι το οποίο καταγράφεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης» πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη πως ο χάρτης της κυβέρνησης όπως τον έχει συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός. Όπως είπε, «δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%. Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης. Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια».
Σημείωσε επιπλέον ότι από 1ης Ιανουαρίου 2023 ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους και αυτοί οι οποίοι ακόμα έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν βελτίωση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
naftemporiki.gr