Skip to main content

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – ΠτΔ: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για φυσικό αέριο – πετρέλαιο θέρμανσης

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εξουδετέρωση των δυσμενών επιπτώσεων ενός πολύ σκληρού χειμώνα, από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

«Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα και στο φυσικό αέριο. Θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες την ερχόμενη εβδομάδα για την επιδότηση, την οποία δρομολογούμε για εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και δεν μπορούν – και θα είναι και οι περισσότεροι – να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης με μια επιδότηση στην αντλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της. Και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε βέβαια το εξαιρετικά διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο λαμβάνουν όλοι με κριτήρια, όπως ξέρετε, γεωγραφικά και εισοδηματικά» είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν συνθέτουν ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε παράλληλα πως το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δυο άξονες, πρώτον στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεύτερον στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής: «Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» επισήμανε.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρχει μια πιο δραστική παρέμβαση. «Λυπάμαι, διότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουμε, κράτη μέλη αλλά και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πιο δραστική λύση, που δεν θα ήταν άλλη από την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συνολικά το τονίζω, όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά στο φυσικό αέριο συνολικά μέσω του δείκτη TTF στην Ευρώπη. Θα εξακολουθούμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ αυτής της λύσης, η οποία πιστεύω ότι θα έστελνε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κερδοσκόπους της αγοράς του φυσικού αερίου ότι θα πρέπει επιτέλους να συνετιστούν και να αλλάξουν τις πρακτικές τους» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στους άξονες του σχεδίου για φτηνή στέγη σε νέους, νέα ζευγάρια και φοιτητές κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή ανταπόκριση από τους νέους και υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι για την κυβέρνηση, πρώτη προτεραιότητα. 

Κ. Σακελλαροπούλου: Τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας να διανεμηθούν στους ασθενέστερους

«Πράγματι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, που επιβαρύνει όπως είναι εύλογο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται είναι αναμενόμενο ότι θα πλήξει κυρίως τους ευάλωτους, τους ασθενέστερους» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «η Ευρώπη φαίνεται ότι συνειδητοποιεί τα προβλήματα και προσπαθεί σε συνεργασία να βρει τις λύσεις». «Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αλλά υπάρχουν και ενδιάμεσοι στόχοι και κυρίως για το άμεσο πρόβλημα, στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε. Αφενός μεν, είναι η μείωση στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση σε κάθε κράτος μέλος, κυρίως όμως, και αυτό θα βοηθήσει πολύ, είναι αυτά τα υπερκέρδη που όπως φαίνεται προκύπτουν για τις εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές διάφορες και όχι μόνο το φυσικό αέριο, αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, να ωφεληθούν έτσι αυτοί που πλήττονται από αυτή την ιστορία, οι ευάλωτοι» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:

«Θεωρώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει και ελπίζω ότι οι δυσκολίες στις οποίες αναφερθήκατε θα αντιμετωπισθούν και θα υπάρξει τελικά η κοινή συναίνεση, γιατί στις δύσκολες εποχές μέσα από τη συνεργασία μόνο μπορούν να βγουν λύσεις και να βοηθήσουν το σύνολο».

Κίνητρα στους πολίτες για την εξοικονόμηση ενέργειας

Εστιάζοντας στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «αυτή πια είναι μια εθνική προσπάθεια, η οποία πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το δημόσιο». Αλλά κάθε νοικοκυριό έχει το ίδιο συμφέρον να εξορθολογήσει τη χρήση ενέργειας ώστε να μειώσει την επιβάρυνση και το κόστος, που αυτό σημαίνει για το κάθε ελληνικό σπίτι. πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό και το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής, θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή, σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης. Γι’ αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ να στηρίζουμε προγράμματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό εξορθολογισμό των σπιτιών ή το πρόγραμμα, το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο, της αντικατάστασης συσκευών. Διότι, για παράδειγμα, ένα καινούργιο κλιματιστικό σε σχέση με ένα παλιό μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση της τάξεως του 30% έως 40%» ανέφερε, σημειώνοντας πως «τα προγράμματα αυτά έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες» και γι΄αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προσφέρει περισσότερους πόρους.

Το νέο σχήμα επιδοτήσεων

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική» σε σημερινό ρεπορτάζ της, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για την εξειδίκευση του σχήματος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, βρίσκονται στην τελική ευθεία. Αναφορικά με την επιδότηση στο ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, «κλείδωσε» στο 15% το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, πέραν αυτής που θα προβλέπεται ούτως ή άλλως ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Όσον αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο -που παραμένει το πιο ακανθώδες σκέλος του συνολικού σχεδίου στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών του καυσίμου σε σχέση με την έναρξη της περσινής περιόδου θέρμανσης-, το ΥΠΕΝ φέρεται να εξετάζει διαφορετικά σενάρια τόσο για το ύψος της επιδότησης όσο και για τον μηχανισμό χρηματοδότησης και καταβολής. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ (πρόκειται για το σχήμα που εφαρμόστηκε πέρυσι) ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνεπάγεται άντληση εσόδων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, μέσω της επιβολής έκτακτου τέλους αλληλεγγύης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ