Skip to main content

Ομοβροντία τουρκικών προκλήσεων: Πώς «διαβάζει»  η Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]  

Πιστή στη ρητορική της έντασης παραμένει η Άγκυρα, συντηρώντας τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και κλείνοντας τα αυτιά στα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην γειτονική χώρα προχωρούν σε μια πλειοδοσία εμπρηστικών δηλώσεων, με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους καθώς έρχονται εκλογές το 2023.

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας πως η συμπεριφορά της ‘Αγκυρας έχει «εγκλωβίσει» τις σχέσεις των δυο χωρών παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που έχουν δοθεί. Μάλιστα σημείωσε πως από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Ερωτηθείς για τη συνάντηση του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του  Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε  πως η εικόνα που έλαβε ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά. Ωστόσο προσέθεσε πως το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, του  είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσει. 

Είναι εμφανές πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες στη γειτονική χώρα τόσο θα ανεβάζει η τουρκική πλευρά τους τόνους. Με τον αναπληρωτή  υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη  Βαρβιτσιώτη, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, να σημειώνει πως το ελληνοτουρκικό  δυστυχώς έχει γίνει κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας στη γειτονική χώρα. 

Με δεδομένο πως δεν φαίνεται διάθεση για αλλαγή στάσης από την Άγκυρα  η Αθήνα πορεύεται σε δύο μέτωπα. Πρώτον εστιάζει στη διεθνοποίηση του θέματος όπως φάνηκε και από το  τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Δεύτερον δίνει βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας και τη Δευτέρα  έγινε η τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες  στη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνοντας πως το σχεδόν ένα αιώνα ιστορίας ισχύος αυτής της Συνθήκης  θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμα. Ετσι απαιτούν  η ιστορία, η γεωγραφία, η  νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα».  Μάλιστα προσέθεσε  χαρακτηριστικά πως την τήρηση της εγγυάται και θα εγγυάται η  Ελλάδα «με την  ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των ενόπλων δυνάμεων της. Κυρίως ομως με την  αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο»

Την επόμενη εβδομάδα τα  «φώτα» στρέφονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού στο περιθώριο των συνεδριάσεων που θα μπορούσε να λειάνει το έδαφος στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μ. Τσαβούσογλου δέχθηκε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει μια προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν υπήρξε μια τέτοια πρωτοβουλία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να  σημειωθεί πως η Αθήνα σκοπεύει να συνεχίσει το διπλωματικό «σπριντ» και ακολουθούν τον Οκτώβριο δυο ευρωπαϊκά ραντεβού: Μια άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα στις 6-7 του μήνα και σύνοδος στις Βρυξέλλες στις 20-21 του επόμενου μήνα. 

Μάλιστα το «ραντεβού» στην Πράγα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην τσέχικη πρωτεύουσα θα γίνει και η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου πρόκειται  να προσκληθεί η Άγκυρα. Με την ελληνική πλευρά να μην έχει αντιρρήσεις σε μια τέτοια πρόσκληση, καθώς εκτιμά πως είναι καλύτερο να συμμετέχει η γειτονική χώρα σε πολυμερή σχήματα.

Ουσιαστικά η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα πως «κρατά κλειστές τις πόρτες στις  προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο». Ωστόσο τονίζεται πως ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβει η γειτονική χώρα.

Εμπρηστικές δηλώσεις και fake news από την Άγκυρα

Νερό στο μύλο της έντασης συνεχίζει να ρίχνει η τουρκική πλευρά με ένα μπαράζ εμπρηστικών  δηλώσεων αλλά και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί μια ακραία ρητορική, σημειώνοντας πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»  και κάνοντας προκλητικές αναφορές στα νησιά.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα  από το Παρίσι  – όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν – σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αυτούς που απειλούν  ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ  στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας». Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να μην κρύβει την ενόχληση του για τα σαφή μηνύματα στήριξης που βρίσκει στη διεθνή σκηνή η Ελλάδα και να συντηρεί το κλίμα έντασης λέγοντας πως «εμείς  αποφασίζουμε το πότε και που θα πάμε»

Ουσιαστικά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων, ωστόσο την ίδια στιγμή επιχειρεί να αποποιηθεί στη διεθνή σκηνή το ρόλο του «ταραξία». Ενδεικτικό του εξελισσόμενου  blame game είναι πως ενώ η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της είναι αυτή που συνεχίζει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.