Skip to main content

Παρακολουθήσεις: Τι είπαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του ΕΚ

«Δυναμική», χαρακτηρίζεται «η παρουσία των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για τα συστήματα παρακολούθησης και το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κυρία Ασημακοπούλου, «αφού κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, επισήμανε ότι κακόβουλες δυνάμεις και εχθροί της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της Κυριάκου Μητσοτάκη, διαστρεβλώνουν και μπλέκουν έναν μύθο με την αλήθεια, για να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα και να επωφεληθούν στις επερχόμενες εκλογές του 2023». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός θα διαχωρίσει τον μύθο από την αλήθεια και περιμένω από αυτό το σώμα να κάνει το ίδιο».

Στη συνέχεια, η Ελίζα Βόζεμπεργκ–Βρυωνίδη, στην παρέμβασή της, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, με κράτος δικαίου και φιλελεύθερη δημοκρατική κυβέρνηση και τόνισε «πως τα κακόβουλα λογισμικά είναι νοσηρά φαινόμενα, που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Σύμφωνα πάντοτε με τη σχετική ανακοίνωση, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης «υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, αφού άνοιξε τη Βουλή των Ελλήνων το καλοκαίρι, κίνησε άμεσα όλες τις εθνικές διαδικασίες, εκκίνησε τη διαδικασία Εξεταστικής Επιτροπής και κύρωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προσθέσει δικλείδες ασφαλείας, ενώ έκανε ξεκάθαρο πως η Ελλάδα είναι μία ισχυρή και ευνομούμενη δημοκρατία».

Τέλος, στην παρέμβαση της, η Μαρία Σπυράκη, «εξήγησε ότι το πρόβλημα της χρήσης των κακόβουλων λογισμικών είναι πανευρωπαϊκό και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία να μην επιτρέπεται η αγορά ή ενοικίαση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας» και «ανέδειξε το χρέος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος,Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, εστίασε την παρέμβασή του στο ερώτημα γιατί παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν και του εκπροσώπου του Συμβουλίου «ηχηρό ράπισμα εναντίον των πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά του πρωθυπουργού» και απευθυνόμενος στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ζήτησε “να απαιτήσετε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας πει δημόσια: είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων ο Ανδρουλάκης; Είναι ύποπτος για εγκλήματα; Ο ερευνητής δημοσιογράφος Κουκάκης, που ερευνούσε τραπεζικά και οικονομικά σκάνδαλα, είναι εθνικά επικίνδυνος;»

Τον λόγο πήραν επίσης – εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη – οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου – ως Πρόεδρος, της Ειδικής Επιτροπής PEGA, που έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο, της οποίας διακομματική αποστολή θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, σημειώνεται στο κείμενο της ίδιας ανακοίνωσης.

Ο Κώστας Αρβανίτης, με δική του ανακοίνωση, στην παρέμβασή του στην ολομέλεια, χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις «σκάνδαλο» και απέδωσε προσωπική ευθύνη στον Ελληνα πρωθυπουργό. Σημείωσε δε ότι «μέσω του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθούμαστε όλοι οι ευρωβουλευτές οι οποίοι συνομιλούμε μαζί του».

Σύμφωνα με τα παραπάνω κείμενα ανακοινώσεων, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς και του Δημήτρη Παπαδημούλη και με τη στήριξη της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της ομάδας Renew .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ