Την ανάγκη για άμεση πανευρωπαϊκή λύση στο φλέγον ζήτημα των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα αυτό που ο ίδιος είχε προτείνει εδώ και καιρό, δηλαδή το πλαφόν στο φυσικό αέριο και την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προειδοποιώντας όμως πως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά της Μόσχας όσο και κατά της Άγκυρας.
«Το διεθνές περιβάλλον δυστυχώς σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη συμπληρώσει έξι μήνες, η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές του έχουν αυξηθεί κατά 1000%…Πρόκειται συνεπώς για μία πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη Δύση. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και μία απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της» ανέφερε χαρκατηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του Διεθνούς Δικαίου και της Δημοκρατίας.»
«Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Erdoğan, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα» συμπλήρωσε.
Ώρα για ευρωπαϊκή λύση
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που τρέχουν αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες είπως πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά ακριβώς μηνών: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος, με άλλα λόγια, επιτέλους, μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση».
«Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Τότε, μάλιστα, είχα μιλήσει προκαλώντας και κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, για το δυσκίνητο «υπερωκεάνιο» της Ευρώπης που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα. Τώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της Τσεχικής Προεδρίας, θα πω “κάλλιο αργά, παρά ποτέ”. Θα επιμείνω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους» συμπλήρωσε.
Εξαντλούμε, δεν καταργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια
Σε εθνικό επίπεδο όπως είπε η κυβέρνηση «ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις. Το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται». Προειδοποίοησε ωστόσο ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, για αυτό και τα μέτρα θα πρέπει να είναι μετρημένα.
«Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα τσουνάμι επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες..Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς όμως να τα καταργούμε» τόνισε.
Τόλμη από το κράτος, υπευθυνότητα από τους πολίτες
Σημείωσε ακόμη ότι τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες που θα λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση. «Πρέπει και πάλι το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία με τη σειρά της να δείξει υπευθυνότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί μία εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, ώστε όλοι να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος.
Αναφερόμενος ευρύτερα στις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε: «Σε ένα περιβάλλον ασταθές, μέσα στο οποίο τα ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη και με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις. Μίλησα γι’ αυτό στη Βουλή, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες».
«Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας» τόνισε.
Βολές κατά Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε κριτική και στην Τουρκία κατηγορώντας τη για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. «Το μεταναστευτικό, το οποίο αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν “ανθρωπιστικών εισβολών” από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα» ανέφερε και διεμήνυσε: «Καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα».
naftemporiki.gr