Skip to main content

H βελγική Le Vif για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

Shutterstock

«Οι αποκαλύψεις πολλαπλασιάζονται, προκαλούν παραιτήσεις και εγείρουν πολλά ερωτηματικά στην Ελληνική Δημοκρατία», υποστηρίζει η βελγική επιθεώρηση Le Vif, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανησυχία  για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα».

Η Le Vif  αναφέρεται στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ καταγράφει δήλωση του δημοσιογράφου Θ.Κουκάκη ότι “όταν μια κυβέρνηση παρακολουθεί τα τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων, δεν είναι απλώς μια πολιτική κρίση, αλλά μια δημοκρατική κρίση”.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για “νόμιμες” παρακολουθήσεις στις περιπτώσεις Ν. Ανδρουλάκη, Θ. Κουκάκη και Στ. Μαλιχούδη, σχολιάζοντας ότι «δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το γιατί». Αναφέρεται σε δήλωση του δημοσιογράφου Γ. Σουλιώτη ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ΕΥΠ εκμεταλλεύτηκε το λογισμικό Predator».

Το βελγικό περιοδικό κάνει λόγο για τροποποίηση του νόμου, ώστε να διορισθεί ως επικεφαλής της ΕΥΠ ο Δ. Κοντολέων, ενώ καταγράφει δήλωση του δημοσιογράφου Δ.Τερζή περί μετατροπής της ΕΥΠ σε «προσωπικό στρατό». Καταγράφει, επιπλέον, δηλώσεις του Παβόλ Σζαλάι, διευθυντή για τα Βαλκάνια των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα ότι «φαίνεται ότι το δημοσιογραφικό έργο εξομοιώνεται στην Ελλάδα με απειλή για την κρατική ασφάλεια, κάτι που είναι οδυνηρό γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

Αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου το Μάρτιο, αλλά και στην κατάταξη της χώρας στην ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα. Τέλος, καταγράφει δηλώσεις του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου για την κατάσταση των ελληνικών ΜΜΕ και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, συγκεκριμένα ότι “οι παρακολουθήσεις αυξήθηκαν κατά 150% μεταξύ 2017 και 2021 (από 7.000 σε 17.000).

Μόνο που μόλις έγινε ένα επιπλέον βήμα: η χρήση spyware, απαγορευμένου στη χώρα και από την ΕΕ”. Αναφέρεται στην τοποθέτηση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν από το ΕΚ να αφιερώσει μια σύνοδο για το θέμα. “Η ευρωπαϊκή στροφή πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και την θέτει, κατά κάποιο τρόπο, υπό επιτήρηση”,  καταλήγει το δημοσίευμα.

naftemporiki.gr