Skip to main content

Μ. Κατρίνης: Οι υποκλοπές δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι θέμα δημοκρατίας

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σε σημερινή του συνέντευξη στον τ/σ «Open» επισήμανε πως «αποδεικνύεται ότι υπήρχε ένα σύστημα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, του οποίου θα πρέπει να διερευνηθούν οι προσωπικές, οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές ή και άλλου τύπου σχέσεις, με διάφορες εταιρείες οι οποίες φέρεται να έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Κέντρο Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της ΕΥΠ, για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε, να δούμε ποιες είναι αυτές οι σχέσεις αυτού του σκοτεινού συστήματος, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και να χρησιμοποιεί αυτήν την πληροφόρηση που παρανόμως και παρατύπως παίρνει για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

«Δεν υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε ζητήσει επισήμως, ευθέως, να κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίον δόθηκε εντολή παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο Μ. Κατρίνης, ο οποίος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επισήμανε ότι «αυτό δεν μπορεί να είναι στοιχείο ιδιωτικής ενημέρωσης ή μιας κλειστής σύσκεψης».

«Εμείς, επειδή ακριβώς θέλουμε αυτό να το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός, ζητάμε επισήμως να ανακοινωθεί ο λόγος αυτός» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαρρέονται ψευδή σενάρια, να αιωρούνται σκόπιμα φήμες, με επιλογή της κυβέρνησης, μόνο και μόνο για να συγκαλυφθεί μια υπόθεση» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι ένα θέμα που αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Επισήμανε ότι «στην αρχή επιχείρησε να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος δέκα ημέρες πριν, ακριβώς, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έλεγε μαζί με τον κ. Κοντολέοντα, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παρακολούθησης πολιτικών προσώπων. Και μετά από πέντε ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση αυτή είχε στήσει ένα σύστημα, με βεβαίως ενορχηστρωτή την ΕΥΠ αλλά δεν ξέρουμε με ποιον καθοδηγητή».

Ανέφερε ότι «από όσο ξέρω υπάρχει μια άρνηση να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Εμείς έχουμε ζητήσει και θα έρθουμε πολύ σύντομα με αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή. Εμείς θέλουμε αυτή τη στιγμή, να διευλευκανθεί αυτή η υπόθεση και να έρθουν όλα στο φως και όχι να γίνει μια φθηνή πολιτική αντιπαράθεση μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.

Ζητούμε επισήμως να μας πει η κυβέρνηση ποιος είναι ο λόγος παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου ενός πολιτικού αρχηγού και θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει αυτή την στιγμή οποιαδήποτε πιθανότητα και σενάριο να έχει καταστραφεί το συγκεκριμένο αρχείο».

Τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί θεσμικό πρωτόκολλο, είπε, στη συνέχεια, ότι «θα ξεκινήσουμε με το που θα ανοίξει η Βουλή, με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να έρθουν εκεί αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση που διασύρει διεθνώς την χώρα και βεβαίως θα ακολουθήσουμε κάθε θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία. Ο πρόεδρός μας ακολουθεί θεσμικά όλα τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ο Μ. Κατρίνης είπε ότι αυτή «η πρωτοφανής υπόθεση παρακολουθήσεων δεν θα ήταν γνωστή εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά και δεν είχε δημοσιοποιήσει το θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά από ό,τι φαίνεται αφορά χιλιάδες περιπτώσεις».

Τόνισε σχετικά με το λογισμικό Predator, ότι «είτε η κυβέρνηση, είτε η ΕΥΠ πρέπει να απαντήσουν ποιος το έχει, ποιος το έχει προμηθευτεί και για σκοπό ποιου το χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή στην χώρα».

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος χρησιμοποιεί το λογισμικό, το Predator» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραγκούνη ο οποίος είπε ότι «εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι αφορούσε η παρακολούθηση τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν θα το επέτρεπε», ο Μ. Κατρίνης είπε: «Εγώ δεν ξέρω εάν ο πρωθυπουργός δίνει ο ίδιος τις εγκρίσεις για τις παρακολουθήσεις, τις χιλιάδες από ό,τι φαίνεται, που εγκρίνει η ΕΥΠ με υπογραφή εισαγγελέως.

Εδώ όμως δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αποστεί από τις ευθύνες του όταν ήταν δική του επιλογή ο διοικητής της ΕΥΠ, που μάλιστα ήταν και η πρώτη του πολιτική απόφαση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 να υπαγάγει την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου και με ειδικά προσόντα, με φωτογραφικά προσόντα για να πάει το συγκεκριμένο πρόσωπο».

«Όταν παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης. Όταν ο πρωθυπουργός διορίζει ένα γενικό γραμματέα στον δικό του το γραφείο, την πολιτική ευθύνη δεν την αναλαμβάνει αυτός που διορίζεται αλλά αυτός που διορίζει τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή επιλέγει και τα οποία αποτυγχάνουν πλήρως ή τέλος πάντων αποκαλύπτεται μάλλον αυτή την στιγμή ότι είναι συμμέτοχοι σε μια υπόθεση η οποία είναι πραγματικά νοσηρή και η οποία πάει την χώρα και την φιλελεύθερη δημοκρατία πάρα πολλές δεκαετίες πίσω, στην περίοδο 1989-1993, όπου πάλι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό Μητσοτάκη, είχαμε ανάλογα περιστατικά με τον κ. Μαυρίκη και τον κ. Γρυλλάκη. Ακριβώς τότε μας πάει» συμπλήρωσε.

«Ζητήσαμε εξεταστική επιτροπή, εμείς θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, δεν θέλουμε κλείσει αυτή η υπόθεση και βεβαίως είναι ζήτημα δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αυτής της χώρας, να γνωρίζουν ότι μπορούν με ελευθερία να συζητούν, να συνομιλούν και να κινούνται» πρόσθεσε.