Skip to main content

Ακάρ: Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελόριζο

Σε έντονο τόνο ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ το πρωί της Τρίτης και λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που έχει προγραμματιστεί να βγει σήμερα στην ανοιχτή θάλασσα.

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, ο Ακάρ αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία. Πρόκειται δηλαδή για απόταση που μπορούν να κολυμπήσουν οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών. 

«Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ.

Πάντως όσον αφορά τις σχέσεις με την Αθήνα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι παρά τις κινήσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα διατηρεί τις εκκλήσεις για διάλογο και διαπραγμάτευση. «Η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε», είπε. 

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε ότι η χώρα του εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ και αναμένει το ίδιο από τη στρατιωτική συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, η άμυνα μιας χώρας είναι ευρείας εμβέλειας που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. «… Υπάρχει οικονομική ασφάλεια, υπάρχει πολιτιστική οικονομία και υπάρχει πολιτιστική ασφάλεια», είπε ο Τούρκος υπουργός. 

Τουρκική αντιπροσωπεία «προσκλήθηκε» την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε επίσης για τη συμφωνία για τα F-16 με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Ακάρ, τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στις ΗΠΑ για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-16.  «Οι συνομιλίες για την απόκτηση των F-16 συνεχίζονται. (…) Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: προσκληθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιος έκανε την πρόσκληση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία: οι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροπλάνα F-16, καθώς και ανταλλακτικά απαραίτητα για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως υποστηρίζει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία στη διάρκεια συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.

«Η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη», υπενθύμισε ο Ακάρ.