Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Σφοδρές πολιτικές αναταράξεις προκαλούν οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που ζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη. H Βουλή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας: «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές». Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως είναι διαφορετικές οι αιτίες για τις δύο παραιτήσεις, που πυροδότησαν έντονες πολιτικές συζητήσεις. Όσον αφορά τον Γρήγορη Δημητριάδη ανέφεραν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας» και όχι με το Predator, με το οποίο «ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση». Ωστόσο, για τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, οι ίδιες πηγές έλεγαν πως υπέβαλε την παραίτησή του «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής ανέφερε πως εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά. Σχετικά με το ενδεχόμενο για εκ νέου σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σημείωσε πως η κυβέρνηση απαντά θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα, «ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».
Ανδρουλάκης: Απαράδεκτη η παρακολούθησή μου
«Είναι απαράδεκτο, σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθησή μου κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του και μάλιστα με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Να σημειωθεί πως πριν από κάποιους μήνες είχε υπάρξει καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.
Πάντως, οι χθεσινές εξελίξεις πυροδότησαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να δέχεται καταιγιστικά πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που ήδη αντιμετωπίζει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που έρχεται σε μια στιγμή που το κυβερνών κόμμα καλείται να διαχειριστεί το ενεργειακό, το κύμα ακρίβειας αλλά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Μάλιστα, χθες οι εξελίξεις επανέφεραν προσωρινά στο προσκήνιο την εκλογολογία, με κυβερνητικές πηγές να κλείνουν αμέσως τη σχετική συζήτηση, μιλώντας για κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διανύουν περίοδο μεγάλης έντασης. Χθες έγινε προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη, που σημείωσε πως «από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες».
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη για το δικό του Watergate
Την ίδια στιγμή, το θέμα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα σκληρότερο ροκ μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ έλεγαν: «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου».
Ωστόσο, από την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωναν πως οι χθεσινές παραιτήσεις «αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του Watergate», ενώ προσέθεταν πως οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές. Μάλιστα, προσέθεταν πως «διαβεβαιώνουμε τον κύριο Μητσοτάκη πως τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» και σημείωναν πως όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους.