Στην πρώτη συνάντηση υπουργών αρμόδιων για την Ένταξη, που διοργανώθηκε στη Βιέννη, έλαβε μέρος η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με οικοδέσποινα την Αυστριακή ομοσπονδιακή υπουργό, Σουζάνα Ράαμπ, υπουργοί και υφυπουργοί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φόρουμ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος ειρηνικής συνύπαρξης, υπό το φως παλαιών και νέων προκλήσεων.
Η κ. Βούλτεψη παρουσίασε στους ομολόγους της μια σειρά από καινοτομίες που εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και έχουν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME): Ένταξη του σταδίου της προ-ένταξης στη Νέα Εθνική Στρατηγική σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (euaa), εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την ισότητα των φύλων, ενίσχυση της προστασίας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, δημιουργία, σε συνεργασία με την UNICEF, εκπαιδευτικού προγράμματος για ομαλή μετάβαση από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση και στο δημόσιο σχολείο, δράσεις για την καταπολέμηση του τράφικινγκ, την εξάλειψη κάθε μορφής βίας και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Βούλτεψη ενημέρωσε επίσης τους συναδέλφους της ότι η Ελλάδα – η μόνη χώρα που αξιοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ένταξη ξεκινά, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου παρουσιάζεται ζήτηση σε εργαζομένους (αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός και μεταποίηση).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση του ελληνικού συστήματος προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και το νέο πρόγραμμα HELIOS JUNIOR, για την ομαλή μετάβαση των ασυνόδευτων ανήλικων στην ενήλικη ζωή, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό Ταμείο AMIF.
Στη συνάντησή τους, οι Ευρωπαίοι υπουργοί ανέλυσαν και τη νέα προσφυγική κρίση που έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με σημαντικότερο το πρόβλημα της στέγασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας.
Η κ. Βούλτεψη ενημέρωσε ότι έλαβε την απόφαση να επεκτείνει το πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται από τον ΔΟΜ, ώστε αυτό να περιλάβει και Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι πλέον καλύπτονται με την καταβολή ενοικίων, ακόμη και στα σπίτια όπου ήδη φιλοξενούνται, χωρίς να χρειάζεται να μετακομίσουν.
Πρότεινε επίσης την δημιουργία ενός Δικτύου Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για την Ένταξη και ήδη προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο η επόμενη σύσκεψή τους στο Βουκουρέστι.