Τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν στον σκληρό «ρωσικό χειμώνα» που επιδιώκει να προκαλέσει η Gazprom θα καθορίσουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε., που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Βασικός στόχος είναι διατηρηθεί η ενότητα, η οποία δοκιμάζεται έντονα, αλλά και να μην «παγώσει» η οικονομία. Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε πως η Ένωση θα στείλει «ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης έναντι του ρωσικού εκβιασμού». Πρόσθεσε δε πως επί τάπητος θα τεθεί και η ελληνική πρόταση για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό μείωσης της ζήτησης.
«Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, να μειώσουμε την εξάρτηση μας απο το ρωσικό φυσικό αέριο» είπε ο κ. Σκρέκας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Θα αναλύσουμε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν μηχανισμό μείωσης της ζήτησης, ο οποίος θα δώσει τα κίνητρα στις βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας να μειώσουν την κατανάλωση τους σε φυσικό αέριο», επισήμανε ο κ. Σκρέκας και κατέληξε:
«Επίσης, θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για ένα νέο πανευρωπαικό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα υπολογίζει καλύτερα το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, διασφαλίζοντας έτσι προσιτές τιμές για τα ευρωπαικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) τα 27 κράτη – μέλη έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία για οικειοθελή μείωση της κατανάλωσης του φυσικου αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Διαβάστε αναλυτικά για το τι προβλέπει η συμφωνία εδώ.