Skip to main content

Γιατί το Μαξίμου λέει «όχι» σε πρόωρες κάλπες και ανασχηματισμό

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Για μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων ετοιμάζεται η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό έκλεισε όχι μόνο τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες αλλά και το ενδεχόμενο ενός καλοκαιρινού ανασχηματισμού. Η μάχη δίνεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα – κύμα ακρίβειας, ενεργειακή ανασφάλεια, πυρκαγιές- γεγονός που δεν επιτρέπει πειραματισμούς και ριψοκίνδυνες πολιτικές αποφάσεις. 

Προβληματισμό προκαλούν και οι ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς η Ε.Ε. δυσκολεύεται να χαράξει ενιαία γραμμή στο ενεργειακό ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος τα μαύρα σύννεφα στην οικονομία να ευνοήσουν την άνοδο δυνάμεων του λαϊκισμού στη γηραιά ήπειρο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιταλία, με τη χώρα να βρίσκεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και να οδηγείται σε εκλογές μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζεται πως και στη Γαλλία ο Εμ. Μακρόν δεν κατάφερε να πάρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο (που είναι εκτός Ε.Ε.) αναζητείται ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και επόμενος πρωθυπουργός.

Μέσα σε αυτό το ρευστό ευρωπαϊκό σκηνικό και καθώς δεν μπορεί να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το μέχρι πού θα φτάσει η Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο στην κυβέρνηση έκλεισαν τα σενάρια των φθινοπωρινών εκλογών. Με δεδομένο άλλωστε πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. 

Ωστόσο, και στις δεύτερες εκλογές – που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020- απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την αυτοδυναμία . Επομένως, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, δεν θα ήταν εύκολο να οδηγηθεί η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Κλείνει τα σενάρια ανασχηματισμού η κυβέρνηση

Τέλος στα σενάρια ενός καλοκαιρινού ανασχηματισμού βάζει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται πως μπροστά σε μια σειρά προβλημάτων δεν είναι εύκολο να υπάρξει αλλαγή προσώπων. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς αλλά προτιμά στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 

Τα σενάρια που είχαν φουντώσει για τον ανασχηματισμό έκλεισε την τελευταία  εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Όλα αυτά τα σενάρια δεν απηχούν τις απόψεις και τις σκέψεις του πρωθυπουργού» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.  

Άλλωστε ένας ανασχηματισμός μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.  Πρώτον σε περίπτωση που γινόντουσαν τώρα οι αλλαγές αν το επόμενο διάστημα προέκυπταν νέα προβλήματα δεν θα υπήρχαν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις. Δεύτερον σε περίπτωση που άλλαζαν χέρια κομβικά κυβερνητικά πόστα θα απαιτούνταν ένα διάστημα έως ότου οι νέοι υπουργοί ενημερωθούν  για τα χαρτοφυλάκια τους, ωστόσο με ανοιχτά όλα τα μέτωπα δεν υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα. Υπάρχει βέβαια και ένας ακόμα λόγος : ο ανασχηματισμός μπορεί να φέρει  γκρίνια σε όσους μένουν εκτός και σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν υπάρχει «πολυτέλεια» για τέτοιου είδους συζητήσεις.

Στη ΔΕΘ τα αποκαλυπτήρια των νέων μέτρων

Το περίγραμμα των μέτρων με τα οποία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην κυβέρνηση εστιάζουν σε δύο βασικά μέτρα: την αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους 

Από εκεί και πέρα ανάλογα και με την πορεία των τιμών – στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά- θα αποφασίζονται επιμέρους  παρεμβάσεις (όπως η επέκταση του fuel pass και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης). Η καλή πορεία των εσόδων ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο με ρευστό το σκηνικό στην οικονομία στόχος είναι να κρατηθούν εφεδρείες για τους επόμενους μήνες. Άλλωστε δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, καθώς μένει να φανεί αν η Ρωσία θα προχωρήσει μονομερώς στην διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.