Skip to main content

Ονοματοδοσία «Αίθουσας Αναστάσιος Πεπονής» του ΑΣΕΠ από τον Πρόεδρο της Βουλής

Το όνομα του πρώην Υπουργού Αναστασίου Πεπονή δόθηκε σήμερα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, σε αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου του αείμνηστου πολιτικού και ιδρυτή του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κίνηση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το ΑΣΕΠ, το οποίο επιτελεί, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, το έργο του στον κρίσιμο τομέα προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση, με γνώμονα την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας επί είκοσι οκτώ (28) συνεχή έτη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τέλεσε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πινακίδας «Αίθουσα Αναστάσιος Πεπονής», χαρακτήρισε στην ομιλία του την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού με το νόμο 2190 του 1994 ως μία πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία φέρεται ισοπαλώς στο πάνθεο των μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, τόνισε, το έργο του Πεπονή επέζησε της δικής του βιολογικής παρουσίας.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στις διορατικές πρωτοβουλίες του Πεπονή στον ενεργειακό τομέα και συμπλήρωσε: «Δεν ήταν τυχαίος ο Πεπονής. Κι όταν ερωτήθηκε ποιο ήταν το μεγαλύτερο έργο του, πολύ σεμνά, δεν είπε τον νόμο 2190, είπε τα ενεργειακά. Είναι αυτός που έφερε πρώτος φυσικό αέριο από την Αφρική στην Ελλάδα. Είπε τα ενεργειακά, και τον νόμο 2190 τον απέδωσε στο πρόγραμμα του κόμματός του παραβλέποντας ότι τα προγράμματα δεν είναι απαραίτητο ότι υλοποιούνται κι ότι ήταν εκείνος που το υλοποίησε». Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «τιμούμε τον Αναστάσιο Πεπονή γιατί ουσιαστικά χάραξε δρόμους και επέβαλε μια πορεία κανονικότητας σε ένα μέγιστο θέμα που ταλαιπωρούσε τη χώρα επί δύο αιώνες και την ταλαιπωρεί ακόμη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ως ισχυρή νοσταλγία». Και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη αναγνώριση για τον Πεπονή θα ήταν «αυτό το σύστημα που πνέει τα λοίσθια, αλλά πολλοί το νοσταλγούν, να μην το αφήσουμε να σηκώσει κεφάλι».

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Σάκης Πεπονής ήταν ο άνθρωπος που όχι απλώς είχε ένα μεγάλο όραμα αλλά ήξερε πώς να το υλοποιήσει, ήξερε σε ποιους να στηριχθεί για να το πραγματώσει και από ποιους να κρατήσει αποστάσεις για να μην συμβιβασθεί, να μην υποκύψει στα κελεύσματα των Σειρήνων του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν απειλήθηκε το μεταρρυθμιστικό του έργο από τις δυνάμεις της αδράνειας και του καιροσκοπισμού, δεν δίστασε να παραιτηθεί από Υπουργός Προεδρίας -ένα από τα κορυφαία τότε Υπουργεία- για να κινητοποιήσει τα εκσυγχρονιστικά τμήματα της κοινής γνώμης αλλά και του πολιτικού προσωπικού, ώστε να καταστήσει δρόμο χωρίς επιστροφή τη μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα ΑΣΕΠ. Και το κατάφερε. Έξι χρόνια μετά την παραίτησή του, κατοχυρωνόταν με τεράστια πλειοψηφία στο Σύνταγμα η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή.

Η καλύτερη όμως τιμή προς αυτόν τον πολιτικό που πήγε την πολιτική και διοικητική ζωή της χώρας πολλά βήματα μπροστά δεν είναι απλώς να διατηρούμε το έργο του. Πρέπει και να το εμπλουτίζουμε και να το διευρύνουμε. Αυτή η πρόκληση είναι μπροστά μας».

Για το έργο του Αναστασίου Πεπονή και ιδιαίτερα για την καθιέρωση του ΑΣΕΠ μίλησαν ακόμη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, βουλευτής κ. Κώστας Ζαχαριάδης, και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης. Αναγνώσθηκε επίσης μήνυμα του τέως Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Μιχάλη Παπαδάκι, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσωπική κατάθεση-μαρτυρία της κ. Αναστασίας-Ερασμίας Πεπονή, θυγατέρας του τιμώμενου. Αφιέρωμα στον Αναστάσιο Πεπονή, παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Στην τελετή ονοματοδοσίας παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι ανεξαρτήτων αρχών και μέλη της οικογένειας Πεπονή.