Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις από το βήμα της Βουλής του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, αναφορικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον αντιδικτατορικό αγώνα.
Ειδικότερα ο κ. Συρίγος αποκάλεσε «μύθο» και «μυθολογία» την εξέγερση του Πολυτεχνείου, υποστηρίζοντας πως: «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον». «Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια»
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στο Κοινοβούλιο, και σε έντονο τόνο, διερωτήθηκε αν αυτές οι απόψεις εκφράζουν ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας παράλληλα και την αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατήγγειλε την προσπάθεια του υφυπουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία και έκανε λόγο για ύβρη άκρως απαράδεκτη και απολύτως ανιστόρητη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης τοποθετήθηκε επίσης άμεσα, με παρέμβασή του. «Δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν δεν ήταν πραγματικά προσβλητική για το ελληνικό Κοινοβούλιο η προηγούμενη παρέμβαση του κ. υπουργού. Μάλιστα, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της Χούντας».
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε λόγο για ακροδεξιά πρόκληση, καταλογίζοντας προσωπική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τη σκυτάλη της τοξικότητας και της χυδαιότητας την οποία έβαλε χτες ο πρωθυπουργός στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον εμπρησμό του Real fm, παρέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος. Διαπράττοντας το τεράστιο πολιτικό ολίσθημα να επιτεθεί στο θεμέλιο λίθο του σημερινού μας πολιτεύματος, τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση. Ντροπή και ύβρις όσα ακούστηκαν, στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και των αγώνων του. Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Ντροπή και ύβρις ο άνθρωπος αυτός να παραμένει ακόμα, μια ώρα μετά, στον υπουργικό θώκο. Αλλά όσο βρίσκεται εκεί, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης.»
Το ΚΚΕ μέσω του εκπροσώπου του, Θανάση Παφίλη αντέδρασε λέγοντας: «Η αντίσταση στη χούντα, ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για ψωμί – παιδεία – ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. «Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου ζήτησε από τον υφυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είπε: «Θέλουμε να ακούσουμε τι εννοείται για το μύθο του Πολυτεχνείου, θα ακούσουμε εξηγήσεις για τι προφανώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του κινήματος απέναντι στη χούντα».
Ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25, επίσης καταφέρθηκε εναντίον του υφυπουργού, τονίζοντας ότι η αντίδραση του λαού στη χούντα ήταν πάνδημη «Να σας θυμίσω τα Μέγαρα. Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό, και ήξεραν ότι τους αντιστέκεται και δεν ήταν παράγοντας ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν. Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες που ήταν δεξιοί μας έτρεφαν εκ περιτροπής κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο κ. υπουργέ».
naftemporiki.gr