Skip to main content

Βουλή: Κόντρα Κεραμέως-Φίλη για την πρόσληψη ιερέων

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της Ποιότητας της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία».

Υπέρ της αρχής του νέου θεσμικού πλαισίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία. Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Σημείο αιχμής ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υπήρξε εκ νέου το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να επιμένει ότι «θεσπίζεται ένα πιο αξιοκρατικό, πιο διαφανές, πιο αυτόνομο και εξωστρεφές σύστημα εκλογής και εξέλιξης των Μελών Δ.Ε.Π» και σύσσωμη την Αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι «αντί να θεσμοθετήσει αυξημένα φίλτρα συλλογικότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και εξωστρέφειας, νομιμοποιεί ένα κακέκτυπο Συμβούλιο Διοίκησης, εξαρτημένο από έναν παντοδύναμο πρύτανη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος».

 

Για τους ιερείς

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Κεραμέως και του αρμόδιου τομεάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, σημειώθηκε για τη διάταξη που αφορά τη σύσταση οργανικών θέσεων κληρικών.

«Λύνεται μία νομική ανακολουθία που εκκρεμεί εδώ και 77 χρόνια , ώστε να αντιστοιχισθεί ο αριθμός των Κληρικών που μισθοδοτούνται από το Κράτος με τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί νομίμως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε η κ. Κεραμέως καλώντας τον κ. Φίλη να αποσαφηνίσει αν το κόμμα του υπερψηφίζει ή όχι τη διάταξη.

«Εμείς δεν διαφωνούμε με διατάξεις που αφορούν στήριξη των εργαζομένων, όπως και για τους κληρικούς. Αλλά εσείς το κάνετε για ψηφοθηρικούς λόγους μόνο. Δεν επιδεικνύετε την ίδια ευαισθησία και σε άλλους κλάδους εργαζομένων», αντέτεινε ο κ. Φίλης.

Υπενθυμίζεται ότι,με τον νόμο 536 του 1945 προβλεπόταν πως το Κράτος μπορεί να πληρώνει στη μισθοδοσία του συνολικά 6.000 κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος

Οι επιπρόσθετοι κληρικοί πληρώνονταν και πληρώνονται κανονικά από το Κράτος, παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη παρέμενε στον αριθμό των 6 χιλιάδων.  Με τον νόμο που δρομολογείτα , προστίθενται οι 2.311 θέσεις που ήταν “στον αέρα”, καθώς και 955 οργανικές θέσεις για την Εκκλησία της Κρήτης.