Έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.
Όπως έχει διαφανεί από το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων εκ μέρους της γειτονικής χώρας το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το φως των προβολέων που, μοιραία, θα πέσει επάνω του, για να προβάλει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Λίγο πριν μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε εκ νέου τους τόνους λέγοντας πως «σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας».
Πρόσφατα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έγραψε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει στο τραπέζι ζήτημα «παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα» και να αναφερθεί «και στο θέμα του εξοπλισμού τους». Παίρνοντας την σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk δήλωσε χθες ότι «η στρατιωτικοποίηση των νησιών ξεκάθαρα παραβιάζει το δίκαιο».
«Εμείς τώρα υπενθυμίζουμε τη νομική βάση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947…. Εμείς πάντα είμαστε η πλευρά που προσπαθεί να χτίσει κάτι θετικό. Όμως όταν άλλος πάει να παραβιάσει δικαιώματα, τότε η θέση είναι ξεκάθαρη», συμπλήρωσε, τροφοδοτώντας το κλίμα έντασης λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.
Από την πλευρά της η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», διαμηνύοντας όμως πως δεν πρόκειται «να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση». «Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε και αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η χώρα πηγαίνει στη Σύνοδο για να έχει μία δημιουργική συμβολή στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα όμως είναι ανυποχώτη σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και κάθε πρόκληση που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».
Επεσήμανε ακόμη πως «η Ελλάδα ψύχραιμα και τεκμηριωμένα, με επιχειρήματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο αποδομεί κάθε παράλογο, έωλο και ανιστόρητο τουρκικό ισχυρισμό».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε και στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία οι 27 εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα και υπογραμμίζουν ότι οφείλει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχή όλων των μελών της Ε.Ε.
«Υπάρχουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Με φόντο όλα τα παραπάνω τα βλέμματα στρέφονται στη Μαδρίτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρεθούν μάλιστα στο ίδιο τραπέζι στη διάρκεια δείπνου που θα παραθέσει στους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ο Ισπανός βασιλιάς.