Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Εκλογικά σχέδια καταστρώνουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά ανεβάζουν ρυθμούς και ετοιμάζονται για τις επόμενες κάλπες. Τα σενάρια για μια φθινοπωρινή εκλογική αναμέτρηση έχουν πάρει φωτιά, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αύγουστο.
Μέχρι τότε πάντως είναι δεδομένο πως τα κομματικά επιτελεία θα έχουν οριστικοποιήσει τα συνθήματα και τα … διλήμματα, με τα οποία θα πορευθούν προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μια αναμέτρηση που θα γίνει με την απλή αναλογική, η οποία ευνοεί την λεγόμενη χαλαρή ψήφο. Στο πλαίσιο αυτό πρώτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηθούν και πολιτικά ανοίγματα.
Δεδομένο πάντως είναι πως στο δρόμο προς τις κάλπες θα κυριαρχήσει το θέμα των ανατιμήσεων, καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά ροκανίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σε αυτό το πεδίο θα δοθεί η πολιτική μάχη και με ατζέντα οικονομίας πρόκειται να φτάσουν τα κόμματα στις εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.
Νέα Δημοκρατία: Η ρητορική της αυτοδυναμίας
Το κυβερνών κόμμα θα πορευθεί προς τις επόμενες κάλπες με μια ρητορική αυτοδυναμίας, με το επιχείρημα πως σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων (ακρίβεια, τουρκική προκλητικότητα κ.α.) απαιτείται σταθερότητα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία τότε θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Το μεγάλο ζητούμενο για την Πειραιώς είναι να κερδίσει το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο πολιορκούν και άλλοι πολιτικοί μονομάχοι. Στο πλαίσιο αυτό θα μπουν στο δρόμο προς τις κάλπες διλήμματα όπως «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και θα επιχειρηθεί να δοθεί βαρύτητα στη λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Παράλληλα στο κυβερνών κόμμα αναμένεται να χρησιμοποιήσουν προεκλογικά το σύνθημα «το είπαμε – το κάναμε», εστιάζοντας σε μια σειρά μέτρων που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και υλοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό σε εξέλιξη είναι περιοδείες μεικτών κλιμακίων (που αποτελούνται από υπουργούς, βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη) σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο καυτό θέμα των ανατιμήσεων, το κυβερνών κόμμα θα πορευθεί προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση και εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα. Από εκεί και πέρα αναζητείται μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε νέα μέτρα στήριξης και στη διατήρηση «εφεδρειών» για τον επόμενο χειμώνα που αναμένεται δύσκολος από οικονομική σκοπιά.
ΣΥΡΙΖΑ: Ήρθε η ώρα της προοδευτικής διακυβέρνησης
Για την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης» μιλούν στο ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν βαρύτητα στο άνοιγμα σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σημείωσε «καλό είναι κάποια στιγμή να πάψουμε να μιλάμε με ταμπέλες και να μιλήσουμε επί της ουσίας για πρόγραμμα και συγκεκριμένες πολιτικές». Για να προσθέσει πως «στην πολιτική κανένας δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα. Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχεται η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει αποτύχει στη διαχείριση όλων των θεμάτων αιχμής (από την οικονομία μέχρι την πανδημία) και προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την ακρίβεια θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί δεν «προστατεύουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και προτείνουν: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, «ψαλίδισμα» του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αισχροκέρδεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στη μεσαία τάξη, σημειώνοντας πως «εξαπατήθηκε και προδόθηκε από τον Μητσοτάκη» και προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση.Το μήνυμα που εκπέμπεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως αναγνωρίζονται αστοχίες που είχαν γίνει στο παρελθόν και οι οποίες – όπως επισημαίνεται – «δεν θα επαναληφθούν».